Pondělí 17. listopadu 2025, Den boje za svobodu a demokracii
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

EKONOMIKA: České pivo na evropský stůl

V polovině ledna letošního roku došlo v Bruselu pro Českou republiku a hlavně pro české pivaře k významné události.

Označení České pivo bylo totiž uveřejněno v Úředním věstníku EU s návrhem na registraci na chráněné zeměpisné označení. Evropská komise tak i v tomto případě potvrdila zájem na udržení regionální různorodosti a ochraně tradičních výrobků jedinečné kvality a výjimečné chuti.

České pivo je nejen podle jeho konzumentů, ale i podle pivovarnických expertů i úředníků Evropské komise unikátní. Historický vývoj českého pivovarnictví, používané odrůdy ječmene a chmele, metody práce českých sládků a zjevně i nedostupnost investic na modernizace pivovarů v období komunismu způsobily, že chuť českého piva je jiná než chuť jiných evropských piv, jako je například holandský Heineken či belgická Stella Artois. Výroba Českého piva je pozoruhodná zejména díky užití dekokční metody rmutovacího procesu, vařením mladiny a dvojstupňovým kvašením. Výsledkem je pivo, které obsahuje tzv. neprokvašený extrakt a sacharidické složky, které dodávají pivu plnost a spolu s nasycením CO2 také specifickou chuť.

(Vlastní výroba piva se skládá z přípravy mladiny, z hlavního kvašení, z dokvašování a zrání piva. Srdcem pivovaru je varna, kde se rozemletý slad smíchá s vodou. Tomuto procesu se říká vystírání a probíhá v tzv. vystírací kádi. Část objemu, tzv. rmut se postupně zahřívá ve rmutovací pánvi na technologicky důležité teploty. V procesu tzv. rmutování dochází k převedení škrobu a dalších látek extraktu sladu do roztoku a k rozštěpení škrobu na zkvasitelné cukry. Pro výrobu českého piva je typický právě tento způsob tzv. dekokčního rmutování, kdy dochází k povařování jednotlivých rmutů jedno- až třírmutovým způsobem. Na rozdíl od výroby mladiny tzv. infuzním způsobem, kdy k povařování rmutů nedochází. Tento postup není pro výrobu českého piva vhodný.)

O možnost zápisu do registru usilovala Česká republika přes tři roky. Žádost o registraci podali čeští pivovarníci krátce po našem přistoupení k Evropské Unii v roce 2004 a nutno dodat, že dokladování výjimečnosti, originality technologických procesů a regionálních specifik nebylo jednoduché. Zveřejněním v Úředním věstníku byla tato dlouhá a náročná vyjednávání úspěšně završena. Věřím, že teď již nebude nic bránit tomu, aby se České pivo stalo součástí evropského kulturního a obchodního bohatství stejně tak jako již registrované pivo budějovické či bavorské.

Brusel, 30.1.2008

poslanec Evropského parlamentu

Aston Ondřej Neff
17. 11. 2025

Výročí nebudeme ani letos vzpomínat v pohodové atmosféře.

Mawenzi
17. 11. 2025

Z Červené Vody do Dolní Moravy

Kateřina Lhotská
17. 11. 2025

Upřímně řečeno nejde o žádné překvapení.

Gita Zbavitelová
17. 11. 2025

Režim se po červnové válce udržel u moci.

Lubomír Stejskal
17. 11. 2025

Prezident Trump si může připsat k dobru řadu pozitivních počinů.

Miloslav Novák
17. 11. 2025

Z poloprázdné tribuny za bránou stovka fanoušků spustila: „Bojujte za Česko, bojujte za Česko.“...

Lidovky.cz, ČTK
17. 11. 2025

Kvůli nebezpečí „bezprostředního výbuchu“ nařídily rumunské úřady evakuovat dvě vesnice. Ruský dron...

Lidovky.cz, ČTK
17. 11. 2025

Účastníci Koncertu pro budoucnost ve spodní části pražského Václavského náměstí dnes podpořili ve...

Lidovky.cz, ČTK
17. 11. 2025

Ve vesnici Bellobrad v Kosovu děsí místní obyvatele medvědi. Zvířata se toulají obcí za bílého dne....

Ondřej Neff
17. 11. 2025

Je dobře a je to v jistém smyslu šťastná souhra, že v jubilejních listopadových dnech vrcholí...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz