27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


EKONOMIKA: Biopaliva? Už dost!

25.1.2010

Od ledna zdražili poslanci benzín a naftu asi o 1,50 Kč. Spotřební daň z benzínu stoupla o korunu na litr, DPH stoupla z 19% na 20%. Tím zatěžování spotřebitelů státem ale nekončí. Vláda chystá zdražení benzínu a nafty o další padesátník v dubnu.

paliva-leden 10 

Zatímco cena bez vlivu státu za litr benzínu je přibližně 10 korun (při aktuální ceně ropy a dolaru), řidiči platí navíc státu spotřební daň ve výši 12,84 Kč a DPH ve výši zhruba 5 korun.

Kromě toho, výrobci benzínu a nafty musí do paliv přimíchávat biopaliva. Zatímco vyrobit benzín z ropy stojí asi 9 korun na litr, výroba z biopaliv stojí čtyřikrát víc. Každé procento biopaliv přimíchávané do benzínu a nafty zdražuje litr asi o třicetník. Nyní musí být v každém litru benzínu 3,5% biolihu a v každém litru nafty 4,5% metylesteru (z řepky).

zdanění benzínu

Chystané zdražení

Jako by toho nebylo málo, chystá vláda od 1. dubna letošního roku další zvýšení povinného obsahu biopaliv v benzínu z 3,5% na 4,5% a v naftě z 4,5% na 6,3%. Až tedy 1. dubna stoupne cena u čerpacích stanic o další padesátník, nebude to apríl.

Chápu, že zvyšování daní je cesta jak snížit schodek v situaci, kdy politici neumí rozumně škrtat přebujelé výdaje. Ale přirážky na biopaliva naftu a benzín JEN zdražují, aniž by z toho stát měl jedinou korunu.

Pokud si myslíte, že tím zdražování benzínu a nafty skončí, mýlíte se. EU se v roce 2007 dohodla (premiér Topolánek jako zástupce České republiky v Radě EU též souhlasil), že do roku 2020 musí být podíl biopaliv dokonce 10%, a to včetně letecké dopravy. Směrnice EU č. 28/2009 udělala z rozhodnutí premiérů závaznou legislativu.

Řekněme už dost!

S ohledem na to, že přimíchávání biopaliv je hloupost, která zdražuje benzín a potraviny a státu NIC do rozpočtu nepřináší, navrhuji zrušit zákon o povinném přimíchávání biopaliv do benzínu a nafty. Vím, že poslanci, kteří jsou ve sněmovně, to neudělají. Proto jsme založili Stranu svobodných občanů.

Namítáte, že nám to nařizuje Evropská unie a že tedy zákon nemůžeme jen tak zrušit? Odpovídám: No a co! Koneckonců, směrnice nařizuje splnit limit do roku 2020, do té doby už nemusíme v EU být. Prostě ten hloupý zákon zrušme bez ohledu na EU.

P.S. Na datech CCS ukazujících cenu litru benzínu a nafty si můžeme snado ukázat, jak nám biopaliva zdražovala benzín a naftu:

paliva-září 07

paliva-leden 08

paliva-leden 09

Převzato z autorova blogu

Autor je předsedou Strany svobodných občanů