30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


EKOLOGIE: Další krok v Německu?

9.4.2011

Netrpělivě očekávám další krok paní kancléřky Merkelové. Po rozhodnutí, že její CDU spolu s opozicí a s odbory vystoupí z klubu uživatelů jaderné energie, je jen otázkou času, kdy prosadí další opatření pro ochranu svých spoluobčanů. Nepochybně bude i toto její další rozhodnutí přivítáno zelenými.

Na všech sladkovodních jezerech budou podle budoucího nařízení vlády vybudované ocelové sítě u všech koupališť. Zdůvodnění bude prosté. V Austrálii bylo zaznamenáno 417 útoků žraloků na člověka, v USA dokonce 947. Na plážích, kde byly ve vodě instalovány ocelové sítě, už nedošlo k žádnému útoku. Poučení je jednoduché: když jsou ocelovými sítěmi ohrazená koupaliště, žraloci nemají možnost napadnout člověka. Tento poznatek je jasný a snadno aplikovatelný také na koupalištích německých sladkovodních jezer. Německá vláda, a je jedno, pod hlavičkou které strany, se rozhodne k akci, jen co se vypořádá s atomovými elektrárnami. Bude chránit své občany před žraloky.

Můžete se vysmívat, že to nemá žádnou logiku, vždyť ve sladkovodních jezerech v Německu žádní žraloci nežijí. Jakou logiku má poučení z katastrofy v japonské atomové elektrárně Fukušima? Tam přišlo nejprve ničivé zemětřesení a následovala nečekaně velká vlna cunami, která zpustošila severozápadní pobřeží japonského ostrova Honšú. Pak teprve došlo v jaderné elektrárně Fukušima 1 k explozi, selhávalo chlazení reaktoru, následoval únik radiace, problémy měly také další dvě atomové elektrárny. Nejprve přišly dvě neobvykle velké katastrofy, pak teprve následovala jaderná havárie. Ty první dvě katastrofy paní kancléřka přeskočila a zřejmě pod tlakem zelených a zmanipulovaného veřejného mínění vzala na vědomí jen tu poslední katastrofu a zastavila provoz v sedmi německých atomových elektrárnách. Pak přidala výše uvedené prohlášení o ústupu od využití jaderné energie v elektrárnách. Přitom Německo neleží v pásmu ničivých zemětřesení, jaderné elektrárny nemohou být zasaženy vlnou cunami, a přesto probíhají akce na odstranění jaderných elektráren s poukazem na poučení z Japonska. Tak proč by neměli být němečtí občané chráněni do všech důsledků také před žraloky? Existuje tu přeci poučení z Austrálie. Předpokládám také, že i naši zelení se připojí k akcím proti útoku žraloků.

Konečně jaká je logika v dalších zelených akcích, například proti výrobě elektrické energie spalováním fosilních paliv? Když se nebude spalovat nafta, uhlí, nebude se prý globálně oteplovat. Platí to i pro dopravu auty. Takže budeme podle návrhu zelených spalovat rostlinné oleje. Jen by nám měli zastánci těchto teorií vysvětlit, jak příroda pozná, který CO2 je ze zakázaných paliv a který je z povolených rostlinných olejů. Ten první CO2 je zločinný, ten druhý CO2 z biopaliv je neškodný.

Není to vše, zákaz atomových elektráren, výroba biopaliv, ochrana Středoevropanů před žraloky, na další nobelovku, po bok Al Gorovi a Pachaurímu?