17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Orlita 10.4.2011 10:23

ale proč ne?

Pokud Němci zároveň přijmou zákony drasticky omezující jejich denní spotřebu elektřiny, tak si to můžou dovolit. :) Ať přestanou čumět na televizi, svítit el. světly, používat mobily a nakoupí svíčky a petrolejky. Pak si klidně ty jaderky můžou zrušit. Možná by USA mělo v Německu tajně otestovat pár atomovek při podzemních výbuších, aby Němci uvěřili, že jim cunami a zeměstřešení o 20 stupních Richtera opravdu hrozí. :))))) Nebo je rovnou odpálit pár kilometrů na Německem a elektromagnetickým pulzem odrovnat všechny přístroje na elektřinu, když jej ti Němci vlastně nebudou vůbec potřebovat. :))))))))

L. Orlita 10.4.2011 9:59

ČR postaví další dvě jaderné elektrárny

a stane se středoevropskou energetickou supervelmocí. ČR s velkou radostí bude prodávat elektřinu Německu a Rakousku za nejtvrdší EURO. Svědomí Němců a Rakušáků zůstane "čisté" a my už ty jejich kecy vydržíme. Hlavně když budou platit. Ale chtělo by to pro ně speciální cenu. 50 násobek toho, za co se bude prodávat u nás.

P. Rada 10.4.2011 17:48

Re: ČR postaví další dvě jaderné elektrárny

Ta úvaha má Orlito ale jeden velmi podstatný háček. Energetická návratnost  (http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI) JE je velmi nízká a k tomu aby se stavět JE ekonomicky vůbec vyplatilo má dnes tato technologie narůstající handicap. Němci alle na tom nejsou jak my - mají např uhelky i na pobřeží a vozí do nich uhlí s USA které je v Hamburku dokonce levnější jak tam dodávané s Polska atd.

Žádný soukromník proto do JE dnes neinvestuje a když už pak se spoluůčastí státu. O stavbu JE je ale přesto eminentní zájem ve všech kruzích které si navykly parazitovat na státních zakázkách - těm se taková příležitost okamžitě vyplácí - proto lobují. Nikoli prvotnímu investorovi - ten relativně pravidelně prodělává protože pro soukromníka jsou lukrativnější možnosti jak rychleji docílit návratnost. Některé státy ale na vybranou příliš nemají - např Japonsko a kdo ví zdali to nepostihne i nás.

J. Mrázek 10.4.2011 19:42

Strašná gramatika...a logika též.

60 hal za kWh  z atomky (90 z Termelína) se nevyplatí? Takže uhelná za korunku a víc, nebo plynová za čtyři, nebo FV za třináct je levnější ? Hmmmmmmmmmmmmm .............

P. Rada 10.4.2011 22:45

Re: Strašná gramatika...a logika též.

Pane Mrázek pokud zainvestujete 100miliard do JE pak si počkáte min 10let na realizaci a ještě desetiletí od dostavby než se Vám to začne vracet. Budeteli mít štěstí pak se to za celý život elektrárny vrátí jen 6x ale to spíše Vašim dětem.

Kdežto pokud tyto peníze vložíte do uhelky třeba v USA tak se Vám zhodnotí za tuto dobu 60x a začne se Vám vracet už za desetiletí i dřív - co asi zvolíte?

Ty přepočty přes cenu za kWh co uvádíte jsou pokroucené vzhledem k finančním trikům a nezahrnují ledacos podstatného. Pokud Vás problematika zajímá podívejte se třeba kolik stojí kWh v investičních nákladech pro ten který typ zdroje... Přeji příjemné vystřízlivění.

J. Schwarz 10.4.2011 20:06

Re: ČR postaví další dvě jaderné elektrárny

V německu jsou silní i "bojovníci s klimatem a CO2" takže věřím, že dřív nebo později si zakážou i uhelky. Pak budeme definitivně na koni.

P. Rada 10.4.2011 22:49

Re: ČR postaví další dvě jaderné elektrárny

Na koních můžeme být už dříve než dojde uhlí. Ropy je totiž zhruba na desetiletí a pak začne sešup.... kdežto uhlí až na 200let. Kůn jede už tradičně na biopaliva - tak to třeba zas někdo časem ocení :)))

J. Mrázek 9.4.2011 22:13

O3, neboli boj s ozonem-velmi poučné:

osel.cz/index.php?clanek=5646

B. Rybák 10.4.2011 9:05

Re: O3, neboli boj s ozonem-velmi poučné:

Díky za zajímavý odkaz. Vyvolání strachu před pro lidské zdraví nepostradatelným, modernímu člověku chybějícím slunečním zářením je jeden mnoha z zločinů ekologismu.

J. Mrázek 10.4.2011 19:39

Ještě zbývá:Golfský proud, Etna, hrozící sucho,hrozící záplavy...

Je toho dost, na čem se dá vydělávat...

J. Kanioková 9.4.2011 12:00

Nejvíc nepochopitelné mi je,

jak je možné, že Němci tak hodně ochotně podléhají nějaké propagandě a lžím, když dnešní technika je na takové úrovni, že stačí chvilka u internetu k nalezení relevantních informací. Že zblbli z Hitlera, budiž, neměli příliš racionálních a opozičních informací. Ale dnes jejich víra ve lži  zelených teroristů? Oni neumí přemýšlet sami? Je to jakýsi podvědomý dril či co, že tak ochotně podléhají řvounům?

V. Kremlik 9.4.2011 12:33

Re: Nejvíc nepochopitelné mi je,

Jde o to, ze vetsina lidi ty informace nehleda. Zajimaji se o svou rodinu, zahradkareni, sport, pivo... Nezajimaji je akademicke grafy a klima.

P. Rada 9.4.2011 14:21

Re: Nejvíc nepochopitelné mi je,

Němci jsou jak už jsem napsal Japoncům stále v něčem podobní a třaba právě i proto jim něco došlo jinak jak je interpretováno ve Švejkovicích. Navíc mají moře a řadu dalších možností jak získávat energii - jim chybí spíše energovody ze severu na jich... jak zdroje.

D. Seibt 9.4.2011 17:19

Nejvíc nepochopitelné mi je,

Ale vy sam prece vite, ze to neni o logice. Nemci i pres tech svych 20000 instalovanych vetrnych elektraren ve kterych maji asi 25 GW stejne museji nakupovat energii treba od nas, nebo od Francouzu. Tech 7 jadernych elektraren je boudou chvili tlacit, ale nakonec je nahradi plynem nebo uhlim, ale urcite je nenahradi OZE. A ani kdyz budou mit to sve vedeni sever/jih stejne budou ty uhelne a plynove elektrarny potrebovat. Nakonec jen zajimava informace, ani ty vetrne elektrarny na mori nejsou kdovi co. V Anglii udelali studii, ktera zjistila co se samozrejme davno vi, ze celkova vyuzitelnost je asi jen 25% a zmeny vykonu v case jsou dosti vyrazne. Takze nakonec to je tak, ze zavrou atomky a postavi plynovky co budou palit Rusky plyn a uhelky co budou palit Polske uhli a na mori postavi dalsich nekolik tisic vetraku, ale ve vysledku to bude pouze drazsi a nic moc to nevyresi.

P. Rada 9.4.2011 21:18

Re: Nejvíc nepochopitelné mi je,

Nejsem pro zavíráni JE ani v Německu ani u nás - pokud pro to není pádný důvod a o takovém nevím.Tou analogií k Japoncům jsem měl na mysli spíše to, že i Japonci dnes doplácejí na nedostatek energovodů a rozštěpení své rozvodné sítě víc jak na celkovém deficitu.

OZE skutečně nemohou nahradit fosily a jádro co do celkového výkonu - mohou ale pomoci k větší soběstačnosti.

Další otázkou které se ale kde kdo vyhýbá je - zdali nutně potřebujeme tolik energie a do jaké míry ji efektivněji mohou nahradit úspory na straně sotřeby a do jaké míry je efektivnější investovat do energovodů a technologií omezujícíh spotřebu.

D. Seibt 10.4.2011 10:27

Nejvíc nepochopitelné mi je,

Kazdy stat ma jinak konstruovanou sit. Jiste se da delat lepe, ale to je opet o financich. Ohledne OZE bych se osobne nerad dozil doby kdy kvuli nejakemu predpisu bude na kazdem kopci nejaky vetrak a na kazdem poli slunecni elektrarna, ale ve vysledku to nebude mic moc platne. Takhle si ekologii opravdu nepredstavuji. I kdyz na druhou stranu treba Krusne Hory uz to maji za sebou, tam je vetraku vic nez je zdravo. Ted ohledne te spotreby. Kdyz si uvedomite kolik prumyslu se odstehovalo mimo EU a pritom spotreba stale roste a pokud se bude jezdit nekdy na elektriku, tak se mi zda, ze reci o usporach jsou jen neschopnost videt realitu a podle me je to jedno velke pokrytectvi.

P. Rada 10.4.2011 17:33

Re: Nejvíc nepochopitelné mi je,

Ten předpis kterému se všichni musí podřídit je platnost přírodních zákonů. Zákony společenské si tvoříme sami a to že jsou oproti přírodním mnohdy v rozporu, nevidíme jen pro naši krátkozrakost a narcistické zaujetí.

Např.to, že si bereme dnes hromadně fosilní hypotéku a nemíníme ji splácet pak nutně musí dřív či později vést k celospolečenskému kolapsu . Pokrytectvím je skutečně lidská společnost velmi prošpikovaná ale právě z výše uvedeného rosporu jež si ve svém zákonodárství společenském jak stanovuje libovůle tak je navíc i často nedodržuje.

Na OZE přežívalo lidstvo ještě před cca 200lety - dnes je tomu naopak a žijeme si na fosilech nejlépe za celou eru civilizace ale právě jen na podkladě jakési hypotéky - nikoli v důsledku kvalit naší bytostné podstaty či stupnování technologické vyspělosti. I o tomto je ekologie ač si to lidstvo nechce připustit.

L. Orlita 10.4.2011 10:03

Re: Nejvíc nepochopitelné mi je,

Němci před Hitlerem patřili co se týče vzdělanosti a gramotnosti na první místo. Ale již od Bismarcka byli zvyklí na bohatý sociální stát. Tudíž byli závislí a chtěli vždycky jistoty. Proto tak snadno podlehli Hitlerovi. Byli zvyklí na císaře Viléma a po první světové se najednou museli koukat na uřvaný parlament zkorumpovaných politiků a projít si hospodářskou krizi, zaviněnou zase jinými hamouny.

M. Bomar 12.4.2011 14:13

Re: pani kaniokova

prave mi doslo, ze za nadcloveka se pokladate vy. duvody: srovnavat 80-ti milionovy kvalifikacne vyspely nemecky narod s postsovetskymi primitivy je velmi odvazne. srovnejte uroven kultury, technickou uroven atd s tou nasi. sovinisti s paskou na ocich, sjednotte se! jako myslici, svou vlast milujici obcan volim pochopitelne zelene! ze mam pravdu, poznate velmi brzy.

J. Schwarz 9.4.2011 10:40

Už se

zelenými ústy pana Bursíka přidali.

P. Jášek 9.4.2011 9:34

Myslím si,

že to tak nějak nebude v tom CO2, jako spíše v tom, že největší akcionář  mamutího koncernu Greenpeace Ltd., společnost Exxon Mobil Corporation, je schopen rostliný olej zpracovat ve stávajících rafineriích! Kdyby si ale museli postavit JE tak by na čas měli omezené zisky a takovou chybu správní rady těchto vysoce výdělečných společností neudělají! Nota bene, když jim to jejich spoluakcionáři zaměstnaní v různých vládách světa, ještě trošku prodotují z daní občanů...  :-)

M. Koutný 9.4.2011 8:43

Na jakési besedě

týkající se Temelína se jedna paní zeptala, jak je elektrárna zabezpečena proti pádu letadla. Zástupce ČEZu se mohl potrhat smíchy a bodře se té paní ptal, jestli tuší, jaká je pravděpodobnost, že k takové události dojde. Malá, maličká...

Tak si představuju japonského ČEZa, jak se směje až se za břicho popadá. "Desetimetrová tsunami? Paní, víte, jaká je pravděpodobnost, že k ní dojde? HA, HA, HA!!!!"

R. Tichý 9.4.2011 8:49

Re: Na jakési besedě

No,pokud vím ze zpráv, tak takové  zemětřesení a cunami byly v Japonsku naposledy v 9. století. Tzn. asi před 1150 lety. Myslím, že to je malá pravděpodobnost.

Nicméně k tomu letadlu-tvar ochranných betonových konstrukcí je takový, že nárazu letadle skutečně odolá.

P. Rada 9.4.2011 8:56

Re: Na jakési besedě

A to i u Dukovan? A co když zbude letadlu na palubě nějaké plivo.... nedalo by se použít k záložním diselagregátům?

M. Koutný 9.4.2011 9:12

Re: Na jakési besedě

To je možné, ba dokonce pravděpodobné. Nejsem zásadní odpůrced jádra (i když ani jeho bezvýhradný obdivovatel). Jen mi vadí ta bohorovnost, to pohrdání přirozenými lidskými obavami. Proč musí být každý, kdo upozorní na možná rizika, zesměšňován jako idiot, bojící se žraloka na Mácháči?

R. Tichý 10.4.2011 15:05

Re: Na jakési besedě

Myslím, že to bude tím, že se upozorňovači nikdy nenechají ničím přesvědčit-ani seriozními důkazy. V souvislosti s Japonskem naprostor odmínají připustit fakt, že to co se děje s tamnější JE zapříčinilo obrovské zemětřesení, které posunulo celý ostrov o 2,5m (!) po kterém přišla obrovská vlna. Nenásledoval žádný apokalyptický výbuch JE, jak se odpůrci snaží prezentovat. To je prostě lež a zoufalé zneužívání situace.

J. Schwarz 9.4.2011 11:00

Re: Na jakési besedě

Ale ta pravděpodobnost je podstatná!!! Pokud je pravděpodobnost toho, že budete postižen radiací z Temelína v důsledku pádu letadla milionkrát menší než pravděpodobnost, že vás v lese v Krkonoších přejede vlak bude rozumnější přestěhovat se někam, kde nejsou lesy ani železnice než "bojovat s jádrem". HA,HA,HA!!!!

M. Koutný 9.4.2011 11:47

Re: Na jakési besedě

Ono záleží i na tom, co se stane, pokud se ten málo pravděpodobný scénář naplní. Pokud je rizikem ječné zrno, jdu do toho při 1:10. Pokud je rizikem Černobyl...

D. Seibt 9.4.2011 12:07

Na jakési besedě

Ja sice uznavam, ze letadlo spadnout muze, nicmene kolem JE je bezletova zona. To sice nic neznamena, ale take na druhou stranu jen tak nahodou tam spadnout letadlo nemuze.

Z. Jaromír 10.4.2011 3:13

Re: Na jakési besedě

Bezletová zóna ovšem neplatí pro létavice, meteory, meteority, komety, asteroidy apod.