3.2.2023 | Svátek má Blažej


JEN TAK: Není nad rybu v troubě

29.11.2022

Možná vám chyběl v úvodu kapitoly citát od „stařenky Oggové“ ten inspirační zdroj, ta moudrost velekuchařky a lhářky a čarodějnice, jak se patří, co neodmítne nikdy nic dobrého a co si ji vymyslel – věčný mu za to dík – pan Terry Prachett. Takže já to napravím. V doslovu knihy Kuchařka stařenky Oggové se říká:

Nikdy nevíte, co zítřek přinese. Může vás postavit před problém, který ještě nikdy nikdo neřešil...

Pamatujte: někdo musel být tím prvním člověkem, který vsrkl syrovou ústřici.“

Takže i kdyby nikdo z nás nevěděl, jak se amur připravuje, byli jsme s Madlou a mojí ze všech nejmilejší manželkou, co amura uvařila, rozhodnuti to vyzkoušet. A navádíme k tomu i ostatní. Vyzkoušet věci. Když se neví, jaký jsou. Jednou se to poznat musí.

Prostě přátelé rybáři, co mrskáte ty ryby nazpátek do vody, říkám vám: „Jednou se musíte naučit jíst i ryby. Vím, že to může být těžké. Co se týče ústřic, já tu odvahu ještě nenašel. Ovšem ústřice taky není ryba, že jo?! Ovšem, doufám, protože ještě není na obzoru konec mých dní, že stále ještě je naděje. A naučím se jíst... éééééé... brr... syrové ústřice!“

Ale předtím si pochutnáme na amurovi. A máme plno možností jak. Protože podle jídelního lístku restaurace Šupina v Třeboni se dá amur podávat jako: Amur pečený, amur na česneku, případně amur s křenem, samozřejmě jablečným, tedy s takzvanou vejmrdou, posléze je možno upravit si amura smaženého jako vánočního kapra ale i v těstíčku. Nebo dokonce se smetanovou křenovou omáčkou...

Upekli jsme ho v pekáči, použili, jak říkají v televizní reklamně, běžné „koření na ryby“ a protože se amur pekl v kachlovém sporáku, tak měla ta ryba chuť báječnou!

Protože když pečete něco v kachlovém sporáku, v kterém se topí dřevem a ten sporák je dobře rozjetý, to znamená, že se v něm běžně topí, a tak je dokonale prohřátý, tak kam se hrabou všechny elektrické trouby. Někde se to možná trošku připeče, většinou takhle na boku pekáče směrem k plotně, ale ta připečená šťávička je naprosto úžasná.

Není nad to chodit se koukat, jak chytají ryby rybáři, co ryby nejedí. Ovšem je to fuška, je ukecat. Aby vám nějakou dali. To je, jak vymámit z vegetariána, aby vám šel koupit buřta.

Václav Vlk st.

Pokud vás vyprávění a recepty zaujaly, mám ještě na skladě knihu pro Vás s výjimečnou cenou. Objednat můžete na kaiserova@jonathanlivingston.cz

Cena 100 Kč + 70 Kč poštovné, pokud zaplatíte dopředu. Na dobírku 100 Kč+120 Kč poštovné. Bohužel pošta nám podražila.