8.2.2023 | Svátek má Milada


Diskuse k článku

JEN TAK: Není nad rybu v troubě

Možná vám chyběl v úvodu kapitoly citát od „stařenky Oggové“ ten inspirační zdroj, ta moudrost velekuchařky a lhářky a čarodějnice, jak se patří, co neodmítne nikdy nic dobrého a co si ji vymyslel – věčný mu za to dík – pan Terry Prachett. Takže já to napravím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Vengi 29.11.2022 15:39

Asi budu bloud, ale rajskej protlak dávat do guláše, je zvrhlost. "Ninzen gulyas, minden perkelt".

R. Dubravský 29.11.2022 16:10

Ale tady je řeč o přípravě ryb...

BTW český recept na hovězí guláš skutečně obsahuje rajský protlak.

L. Písařík 29.11.2022 15:36

Kuchyně mé matky byla na sádle, olej používala pouze do majonézy a v 50tých letech byl těžko k sehnání. Pokud se sladkovodních ryb týká, považuji za nejlepší rybu candáta, ale i jiné, dobře upečené na kmíně chutnaly, byl jsem v mládí rybářem, tím, co chytí už nepustí, tehdy ovšem byla trofejní rybou štika, ale její maso je suché, opravdu chce máslo.

Pokud se týká ústřic zasyrova, chutnal jsem dvakrát a moho říci, že nejlepší technika je sousto zapít větším množství šampaňského aby snadněji vklouzlo do krku, raději nežvýkat, a tak vůbec nevíte jak chutná. To takové slávky vařené ve víně to je opravdu pochoutka. Tak, a teď si půjdeme dát držťkovou. Jo, a ty slávky vařte napřed ve vodě, teprve až se otevřou, vodu slijte a zalejte vínem - suchým.

K. Vengi 29.11.2022 14:05

Ale ryba se musí péct "na másle", nikolivěk "na kunerolu". Pak je to ňamka, i sós v pekáči se vytře chlebíkem.

R. Polášek 29.11.2022 15:15

Houby. Pořeže se to na kusy, posolí a pokmínuje drceným kmínem, naskládá do pekáče, poleje troškou oleje a peče.

Je li ta sladkovodní ryba dobrá, a to jsou skoro všechny, je potom dobré i maso i sós.

Olej je myslím nejlepší slunečnicový.

H. Kotaz 29.11.2022 8:09

Takto jednoduše " ukuchtěná " ryba, bývá nejlepší.