19.3.2024 | Svátek má Josef


VOLBY: Pavel na Hradě

30.1.2023

Život prezidentů Klause a Zemana by bylo možné zfilmovat jen velmi obtížně, přestože tihle muži napsali pár velmi zajímavých knih. Život Václava Havla zfilmovat šlo, protože ten kromě knih napsal také kus historie.

Životopis právě nastupujícího prezidenta Petra Pavla nepochybně přitáhne pozornost filmových scénáristů, protože je v mnoha ohledech neuvěřitelně dramatický. Z Varšavské smlouvy do nejvyšších pozic v NATO, ze starobního důchodu na Hrad, to prostě nevymyslíš. Navíc se v kampani nikomu nepodbízel a neříkal, že chce pomáhat, ale mluvil o tom, že naše země potřebuje vrátit řád do veřejného života a klid do toho osobního. S tímto programem nevyhrál proto, že by byl tak dobře vymyšlený. Zvítězil s ním, protože miliony lidí cítí v této šílené době, že řád a klid je přesně to, co potřebujeme.

Ve většině voleb se většina lidí nechá opít rohlíkem, pokud jim ho někdo nabídne zdarma. Firmy Andreje Babiše dovedou takových rohlíků vyrobit miliardy, a přesto to nestačilo.

Panu Babišovi se rozhodně nedá upřít neuvěřitelná pracovitost. Jeden den vyhraje soud v Praze a druhý den ráno už snídá s francouzským prezidentem v Paříži, protože před volbami je nutné připomenout svoje kontakty. Ale jak říká Masaryk v Čapkových Hovorech s TGM: čert je taky pracovitý, aspoň ten náš, český a slovenský.

Navíc program pana Babiše připomínal náplň práce sociálního pracovníka Armády spásy. Budu vám pomáhat, všem, se vším! Svatá prostoto! Větší infantilizaci voličů jsme v našich končinách ještě neviděli.

Zpátky ke generálu Pavlovi. Myslím, že v době covidu, války a energetické krize ho nikdo nemohl porazit, protože v neklidných časech přišel s nadčasovým programem.

Takže i když je v současné Evropě naprosto nestandardní, aby se stal prezidentem bývalý náčelník generálního štábu, mezi politiky, manažery nebo akademiky se prostě nenašel nikdo lepší.

A i když je zvláštní, že se stal prezidentem starobní důchodce, generál Pavel byl prostě přitažlivější než mnohem mladší uchazeči o post hlavy státu.

A i když je pozoruhodné, že 33 let po revoluci se stal prezidentem bývalý komunista, mnohem pozoruhodnější je, jakým názorovým a osobnostním vývojem tenhle člověk prošel a jak neobvykle vysokou míru integrity vykazuje.

A vůbec nejlepší je, že tenhle chlapík je v takové duševní a tělesné kondici, že může v úřadu prezidenta vydržet dalších deset let.

God Save the President!

Pavel Kosorin