30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


SVĚT: Putinova prázdná gesta

20.12.2023

Pokud by se tak stalo, bude ohrožena celá Evropa. Z Ruska se stal pod vedením Vladimíra Putina zločinecký stát, jehož cílem je obnova bývalého Sovětského svazu pod nadvládou Moskvy. On sám označil rozpad SSSR za největší geopolitickou katastrofu minulého století. Z toho je třeba vycházet a hodnotit jeho skutky, včetně vyhrožování pobaltským republikám a Finsku a současnou nevyprovokovanou agresi proti sousední zemi.

Je třeba si přiznat, že válečný konflikt se pro Ukrajinu nevyvíjí ideálně, letní ofenzíva ukrajinské armády zůstala za očekáváním a nepřinesla předpokládané územní zisky. Naopak Rusové na některých místech vytrvale, i když s velkými ztrátami, útočí. Nic však není ztraceno.

Je na Západu a USA, aby zesílily pomoc Ukrajině, a dodaly ji moderní zbraňové systémy včetně raket a většího množství letadel, například F-16, které by Kyjevu umožnily osvobození okupovaného území včetně Krymu. V krajním případě bude nutné uvažovat o přímém zapojení vojsk NATO do konfliktu. Například Velká Británie už tuto možnost nevylučuje.

Putinovy řeči o tom, že nechce konfrontaci ze Severoatlantickou aliancí nás neměly ukolébat. Adolf Hitler kdysi také tvrdil, že nechce válku v Evropě, nehodlá okupovat cizí území a jeho posledním požadavkem je československé pohraničí, kde většinu obyvatel tvoří Němci, jeho připojení k Německu a pak už v Evropě zavládne trvalý mír. Všichni víme, jak to nakonec dopadlo. Vládce Kremlu je skoro stejný případ. Před necelými dvěma lety, když americký prezident Joe Biden uvedl, že hrozí ruský vpád na Ukrajinu, tvrdil, že jsou to výmysly a nic takového se nechystá. Nakonec se ukázalo, že lhal Putin.

Vojenští a političtí analytici jsou přesvědčeni, že Putinovo ujišťování, že nechce konfrontaci s NATO jsou jenom prázdná gesta a Rusko je pro alianční země skutečnou hrozbou. Z tohoto hlediska je třeba vycházet při hodnocení naší pomoci Ukrajině. Jestliže ji omezíme nebo rovnou zastavíme, ničeho tím nedosáhneme, a Rusové to budou vnímat jako naší slabost. Myslet si, že je zastavíme tím, když jím vydáme Ukrajinu na milost a nemilost, je hodně hloupé, nesmyslné a naivní. Jejich armáda se ještě více přiblíží k hranicím s aliančními zeměmi a my budeme muset vydávat daleko více peněz na obranu před touto hrozbou, než kdybychom nyní přestali masívně pomáhat Ukrajině. Podpora Kyjevu je tedy v našem nejbytostnějším zájmu.

autor je středočeský krajský zastupitel za ODS