27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


PRÁVO: Žaloba na EK kvůli Agrofertu

8.2.2020

Česká vláda se jednomyslně rozhodla podat žalobu na Evropskou komisi pro zadržování plateb České republice ve výši asi 6 milionů korun. Jde o dotace pro Agrofert, který podle opozice stále ovládá Andrej Babiš.

Bylo zajímavé sledovat vyjádření všech opozičních stran k této žalobě v Událostech na ČT. Zástupce SPD tuto žalobu více méně podpořil. Nový předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se vyjádřil tak, že bude chtít další informace. Piráti, ODS, STAN a TOP 09 zapěli jednotnou rétoriku „Antibabiš“, v níž vynikl zejména Petr Gazdík ze STAN (Babiš je ve střetu zájmů – to je přece každému jasné) a Miroslav Kalousek z TOP 09, který prohlásil, že Česká republika „nic nedostane“.

Vraťme se proto k jádru věci. Nedávno byla v Bruselu úřednická delegace, která probírala situaci s takzvanými „nárokovými dotacemi“ pro zemědělské podniky. To jsou takové dotace, které se přiznávají v zásadě na základě jistého parametru, na hektar obdělávané půdy, na počty hospodářských zvířat apod. Podvádět se tu sice taky dá (například tím, že by žadatel uvedl zkreslené údaje o obdělávané půdě nebo počtech kusů) , ale je to obtížné, protože poměrně velmi snadno kontrolovatelné, zejména v případě obdělávané půdy. Dotace jsou stanoveny v rámci hospodaření EU v sedmiletém plánovacím období. Právě tento rok končí sedmileté období 2014-20. Výše dotací byly stanoveny před rokem 2014, kdy ještě Babiš ani nebyl ve vládě, natož premiérem. Z mého pohledu by bylo zvláštní, kdyby tyto „nárokové“ dotace Brusel rozporoval, a také česká delegace po návratu z jednání prohlásila, že Brusel uznal, že většinu zadržovaných dotací Česku proplatí - až na jednu ve výši 1,6 mil. Kč.

Ministr zemědělství Miroslav Toman vysvětloval žalobu jako „právní záležitost“ a stejně o tom na ČT mluvil i Babiš. Ten se údajně hlasování vlády v této věci neúčastnil. Podle ministra zahraničí bylo nutné žalobu podat právě z toho důvodu, že přibližně za týden by uplynula lhůta pro její podání a pokud by slíbené prostředky do Česka i přes slib Bruselu nedorazily, nešlo by je pak vymáhat soudní cestou. Na ČT24 se k této věci vyjadřoval i právník, který několikrát zopakoval, že by Česku pomohlo, kdyby se údajný střet zájmů Babiše dostal k soudu v Česku a ten by vydal rozsudek v této věci. K výroku českého soudu by pak údajně musel soud EU přihlédnout či ho dokonce respektovat.

Podstatou žaloby na Evropskou komisi je tak pozdržení proplacení dotací Česku, potažmo společnosti Agrofert, za dva kvartály s tím, že jejich proplacení již Brusel přislíbil. Česká opozice (ODS, TOP 09, STAN a částečně i piráti) je natolik „zakopaná“ ve svém přístupu k Babišovi, že argumentuje stále stejně a hloupě. Proč by neměl mít Agrofert nárok na „nárokové dotace“ jenom kvůli tomu, že se jeho bývalý majitel stal „náhodou“ premiérem? Navíc lze oprávněně argumentovat, že by tím byl Agrofert diskriminován na evropském zemědělsko-potravinářském trhu. Jestliže dnes Gazdík nebo Kalousek tvrdí, že je Babiš stále majitelem Agrofertu, pak by byl „lex Babiš“ naprosto zfušovaný zákon. O jeho případné novelizaci se ovšem nediskutuje a Babiš by měl Agrofert buď prodat, nebo by Agrofert neměl získávat dotace. Že „lex Babiš“ platí, už pro opozici neplatí.

Osobně očekávám další boj s Babišem na půdě Evropského parlamentu, kam byl zavlečen českými opozičními europoslanci. Jak to se žalobou dopadne, uvidíme za mnoho měsíců. Existuje ještě údajně možnost žalobu stáhnout v momentu, kdy doposud zadržované dotační prostředky dorazí do Česka. Nicméně jedno poměrně zajímavé novum situace kolem žaloby na Evropskou komisi přinesla. Nový předseda KDU-ČSL Jurečka jasně vystoupil z řady a na rozdíl od litanií ODS, STAN a TOP 09 argumentoval velmi věcně o zájmech Česka. Že by si lidovci vzali k srdci to, že politika „Antibabiš“ je primitivní a není v zájmu jejich partaje?

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz