30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


PRAHA: Krnáčová "dělá vlny“

2.4.2015

Adriana Krnáčová si ve funkci pražské primátorky počíná nestandardně. Není to tak dávno, co autory tunelu Blanka označila za debily, nyní vyplouvají na světlo její kličky při výběru právní kanceláře ve sporu o pronájem Škodova paláce.

Těsně po nástupu do funkce se nechala slyšet, že tunel Blanka není připraven k otevření podle plánu na svátek Blanky v prosinci 2014. Stavba údajně nebyla dokončená a padl termín otevření Blanky na jaře 2015. Mezitím už se začala medializovat kauza namočených kabelů. Původně to vypadalo, že se nová pražská primátorka snaží tlačit na dodavatele, protože Praha dlužila stavebním firmám velký balík peněz. Nakonec se z toho ale vyvinula kauza, v níž Krnáčová evidentně ztratila nervy a exaltovaně obvinila pražské stavební firmy jako debily, kteří odmítají převzít odpovědnost. V médiích se objevovaly zprávy, že celá výměna kabelů se může protáhnout do konce roku 2015 a může stát až miliardu korun!

V této chvilce Krnáčová ubrala na emocích a tvrdí, že udělá všechno proto, aby se tunel Blanka otevřel ve zkušebním provozu „co nejdříve“. Je zřejmé, že zde žádné prosté řešení neexistuje, že tak složitá stavba jakou Blanka evidentně je, není správně řízena ani dnešním vedení Prahy a nebyla dobře řízena i v minulosti Bémem počínaje a Hudečkem konče. Právě v řízení stavby ze strany investora je pravděpodobně největší nedostatek a nekompetentnost se na technické úrovni stavby očividně promítla. Jestliže si navíc promítneme, že stavba již měla čtyři roky sloužit systému pražské dopravy, je zřejmé, že některé technologie namontované do Blanky před řadou let, a které počítaly s rychlým uvedením do provozu, se dostaly do problémů vinou špatného načasování montáží. V tunelu Blanka tak Adriana Krnáčová sklízí především nepořádek z minulosti, jen ty emoce jsou poněkud zbytečné.

To situace kolem pronájmu Škodova paláce je zdá se o něčem úplně jiném. Podle médiínavrhla primátorka radě právníky doporučené protistranou sporu. ČSSD i Trojkoalice popírají, že by o tom cokoli věděly, pražská opozice žádá hlavu primátorky kvůli „pletichám při výběrovém řízení“. Krnáčová ve výběru právní firmy žádné pochybení neshledává a brání se tím, že chce městu ušetřit peníze. Podobně se svého času bránil bývalý pražský primátor Svoboda, když jeho a pražskou radu obvinila policie z trestného činu při pokusu vypořádat se s kauzou karty Opencard. Ta za Adriany Krnáčové směřuje k svému zániku. Řešení se nabízí v návratu k papíru a vytvoření nějaké „nové karty“, která by pokrývala dopravu Prahy a Středočeského kraje.

Krnáčová narazila na pražskou realitu a je zřejmé, že to prostě nezařídí. A když už něco zařizuje, hrozí jí kvůli tomu odvolání z funkce. Nezdá se mi, že by vůdce ANO Andrej Babiš měl ve výběru pražské primátorky šťastnou ruku.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz