30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


PRAHA: Čo bolo, to bolo, terazky som místostarostkou

19.7.2011

Místostarostka Prahy 10 za ČSSD Radmila Kleslová má hroší kůži. A nejen ona, ale i velká část radnice. Minulou středu se zastupitelé za TOP 09 pokusili Kleslovou opět sesadit z funkce. Důvod týdeník Euro již zmínil: Kleslová byla příslušnicí komunistické rozvědky (Euro, 21, 26/2011). „Hned na začátku jednání zastupitelé ODS, včetně starosty Richtera a předsedy pražské ODS Šťastného, ČSSD a KSČM jednomyslně umožnili setrvání Radmily Kleslové na postu zástupkyně starostky Prahy 10. Na posledním zastupitelstvu se paní místostarostka hájila slovy: ,Já jsem tam nikdy nepracovala, nikdy nebyla, byla jsem pouze touto službou, aniž jsem o tom věděla, vytipována, když jsem se ucházela o místo na ministerstvu zahraničních věcí. Byla jsem v jakémsi výběru, takže jsem byla kandidátkou,‘“ popsal průběh jednání Martin Uhlíř, který sesazení Kleslové inicioval.

Argumenty Kleslové ovšem zásadně pokulhávají. Podle její personální karty, kterou má týdeník Euro k dispozici, nastoupila 1. února 1988 do služebního poměru v hodnosti podporučice, ve funkci referentky zvláštní činné zálohy, s funkčním platem 2500 korun a příplatkem 600 korun. V kartě jasně stojí, že nastoupila k I. správě SNB, tedy rozvědce, takzvaná zvláštní činná záloha byla nelegální součástí této totalitní tajné služby. Musela projít personálním pohovorem a vyplnit vlastnoručně dotazník složky, k níž nastupovala. Kleslová tedy nemůže být se svým lustračním osvědčením nikdy zaměstnána ve státní správě.

„Její argumentace typu ,já o tom nevěděla, že si mě vytipovali‘ vyznívá dost absurdně a jako skutečný výsměch všem slušným občanům Prahy 10. Inu, čo bolo, to bolo, terazky som místostarostkou,“ pokračuje Uhlíř. Zastupitelský klub TOP 09 se nehodlá s myšlenkou, že by Kleslová měla zůstat ve vedení radnice statisícové Prahy 10, smířit a o její odvolání bude usilovat nadále.

Týdeník EURO 27-28/2011, 4.7.2011