2.5.2024 | Svátek má Zikmund


POLITIKA: Vondra a Drobil - dvě kauzy, dvě řešení

4.2.2011

Miroslav Kalousek má pravdu. Kauza Vondra se jeví jako vážnější než kauza Drobil. Přinejmenším v tom, že možné nezodpovědné nakládání s financemi v resortu životního prostředí je předmětem šetření. Ovšem o tom, jak se rozkutáleny korunky určené na nikterak ambiciózní a přesto předražené české předsednictví v Evropské unii, již ledacos víme. Například že Vondrova náměstkyně Hendrichová postupovala nad rámec kompetencí nebo že účet za zvukařské služby byl nadsazený. Zatímco Pavel Drobil z funkce ministra odešel, Alexandr Vondra se jí drží. Nikdo se tomu ale nediví. S takovou by se za chvíli Petru Nečasovi zhroutila vláda i vysněný tým stranických místopředsedů.

Co však zůstává veřejnosti utajeno, jsou návazné pohyby peněz na bankovních kontech soukromých subjektů, které pomáhaly předsednictví zajišťovat. Investovali jejich vlastníci slušnou provizi do svých firem, nebo část z nich odloupli pro někoho jiného? Dosavadní pověst Alexandra Vondry se přimlouvá za vysvětlení, že sám na předsednictví nezbohatl. Jeho podřízené známe méně.

Namalujme si ale scénář z nejčernějších, který může spojovat různé finanční skandály různých ministerstev. V něm se zaplatí soukromníkům za veřejné zakázky víc, než je zdrávo. Jenže kdo to dokáže? Vždy se dá říct, že vyšší cena souvisela s vyšší kvalitou. Kromě toho jsou tu subdodavatelé, bez nichž se žádné naaranžované klubko vazeb neobejde. V další fázi se mohou peníze dostat tam, kde jich je pořád málo – do politických stran či agentur chystajících jim volební kampaně. Pro tuto katastrofickou variantu bohužel hovoří existence záhadných partajních vyslanců se zájmem o finanční toky na klíčových pozicích ve státní správě. Když se něco provalí, nikdo se k nim nehlásí, jsou označeni za blázny nebo solitéry, byť by třeba obývali víkendové horské apartmány v sousedství apartmánů ministrů. Na ty šikovnější ale nevyplave nikdy nic. Vždyť policie je chybující a bankovní účty těžko průhledné. O partajních kontech ani nemluvě.

U každé aféry tak jsme nuceni spoléhat se na indiskrece z policejních a bankovních kruhů či na svědectví epizodních aktérů. Díky nim máme naději, že kauzy občanských demokratů Drobila a Vondry neusnou. Jen by bylo nespravedlivé zapomínat, že pod jejich kotle přikládají Věci veřejné s podivnými rodinnými podniky hned dvou ministrů a TOP 09, jejíž první místopředseda si na prsou hřeje šíbry Martina Bartáka a Radka Šnábla.

Psáno pro ČRo1