2.5.2024 | Svátek má Zikmund


POLITIKA: Volební pat 2010?

17.4.2010

Pak žádnou velkou koalici, ale ihned nové volby!

Nechť se volič poučí a raději to zkusme znovu. Nechci ani stejné problémy jako v tomto volebním období, ani největší volební podvod v dějinách samostatné České republiky - velkou koalici.

Zas a znovu čert vezmi politickou korektnost. Být korektní totiž zdaleka neznamená to, co nám předvádějí současní politici. Lidé pěkně zprznili význam slova "korektnost", když ho přidružili ke slovu "politika". Vše tu směřuje k tomu, že nás čeká zase volební pat mezi tzv. pravicí a levicí. Tak si pojďme připomenout, co se od roku 2006 stalo.

Začalo to volebním patem a neschopností sestavit vládu. Pokračovalo nabídkou "řešení", kdy Kalousek chtěl vládu s Paroubkem za podpory komunistů. Vláda, která nakonec pomalu po roce vznikla, nedožila ani konce již tak v podstatě zkráceného volebního období a byla svržena socialisty v průběhu předsednictví v Unii. Bez plánu, bez náhrady, bez připravených alternativ a s velkým překvapením v naprosto tichém sálu poslanecké sněmovny. Tenkrát totiž nikdo ani netušil, že by ten bůhvíkolikátý pokus mohl projít. Byli z toho tak vyřízení, že si tenkrát za ten "úspěch" zapomněli levičáci i zatleskat. Po velkých peripetiích jsme došli k předčasným volbám. Velké úsilí, velká snaha všech, vynaložené peníze i energie a všechno k ničemu. Jeden se zase vyspal a řekl ne, volby, které tu jsou kvůli našemu svržení vlády a které jsem ještě včera chtěl jako jediné možné řešení, už dnes raději nechci. A nebyly. Mezitím se nám v nepřehledné politické scéně vyměnili poslanci a pár jich přeskočilo do jiných stran, za což na frontě (politici sami prohlašují, že dnešní politika není nic jiného, než jiná forma války o vliv) popravovali na místě. Někteří si dokonce založili stranu "novou". A co stát? Ten je zase o pořádný ranec zadluženější a zmizely další desítky miliard tu na neefektivní správu, tu na zbytečně nakoupené věci a služby, tu na výběrová řízení ("výběrová" = vybraný předem) nebo na arbitráže. A sedí za to někdo? Nejenže nesedí, ale ještě mají tu drzost si znovu říct o hlasy.

Existuje pravděpodobně jediný způsob, jak se dobrat alespoň určité úrovně pravdy v politice. Ten, kdo vyhraje volby, má mít právo převzít plnou odpovědnost, vládnout a skládat účty. Žádné výmluvy. Odpusťte mi tu jistě velmi kacířskou myšlenku, kterou předkládám jen proto, abych v extrému poukázal na problém, ale i vláda socialistů s komunisty by byla za takových podmínek z dlouhodobého hlediska menším problémem než ta zrůdná nejasnost současné politické scény a jejích dopadů. Velká koalice nás bude stát víc, než si kdo dokáže jen ve snu představit. Stačila by půlka volebního období pod ryze socialistickou taktovkou, aby k předčasným volbám následně došli opravdu všichni (i ti, co nevolí, protože jedou na chatu) a vypráskali je jednou provždy.

Pokud tedy letošní volby dopadnou opět patem, budou náklady na nové volby (dokonce i několikeré) jen kapkou v moři proti tomu, o co by nás všechny velká koalice připravovala na věky. Proto v případě volebního patu požaduji nové volby. Svůj názor jsem od roku 2006, kdy jsem v České republice inicioval petici Již nikdy 100 na 100, prosím!, nezměnil.

Autor je členem Republikového předsednictva Strany svobodných občanů

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora