27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Vcelku se zas tak moc neděje

4.5.2017

To se nám to krásně v republice překvapivě rozjelo, když premiér Sobotka oznámil, že žádné odvolání Babiše nebude. Vláda podá demisi skrze něho a basta. Z toho jsme vykulení všichni a vedle premiérových kamarádů z ČSSD to nejvíce bylo vidět na Babišových komplicích, kteří se sešli pod vedením šéfa poslaneckého klubu ANO p. Faltýnka na TV brífinku. Protože Velký Vont nebyl zrovna po ruce, demonstrovali tam - Faltýnkem počínaje, přes ministry Chalupu, Ťoka a divoženu Karlu - dojemnou loajalitu a povinně mu vzdali hold, jaký je to poctivý, slušný, ukřivděný pašák a jak mu bezmezně věří. Ministr Pelikán byl jako vždy nejlepší a nejloajálnější a vzadu tam plápolal. Prostě tak trochu mimo, jak už to u něho je zvykem.

Všichni se k tomu vyjádřili, ANO říká, že vláda klidně dál, ale bez toho lenocha a neschopy Sobotky, ČSSD také ano, ale bez toho holomka a lotra Babiše, KDU-ČSL neřekla jako vždy ani tak ani tak, hlavně když pojedou dál, ODS a KSČM vcelku logicky mluvily o předčasných volbách. Většina vyslovila podiv na tím, co to ten Sobotka provedl a jediný president Zeman se odmlčel. Očividně se baví. Všechny ty povídačky však mají tváří v tvář pravomocím presidenta jednu chybu - přát si mohou, co chtějí, ale Zeman drží otěže toho zdivočelého spřežení, kde jeden jde hot a druhý čehý a třetí je ocas. Jediný, kdo by mohl tak trochu rozkopat hračky presidentovi, je poslanecká sněmovna, která by se mohla rozpustit a pak je presidentův claim docela vykolíkován ústavou. Ale poslanci potřebují ještě dojet hypotéky, a tak odtud asi vítr nepofičí. Takže to bude Zemanova reality show se vším všudy.

Vcelku se zas tak moc neděje, jen je možné konečně říci, že celé to není ukázkou toho, že se Sobotka pochlapil, jak si někteří myslí, ale že svoji trapnou avantýru s úhlavním přítelem Babišem, o jehož lotrovinách ví od samého počátku, nyní použil jako poslední záchrannou brzdu na svém sešupu jak ve vládě, tak v sešupu té své štruksácké a korupcí prolezlé partaje. Jen Sobotka si může myslet, že jim to pomůže. Takže co se děje? No nic, jen si hoši čechrají peří a vyřizují si účty. Ekonomika si pojede dál, koruna také a svět se nezboří. Volby nás tak jako tak čekají, takže houby zle. Bude se jen méně čerpat z fondů EU, což je jen dobře. Na druhé straně, už jsou první pozitivní efekty nové situace: pan Hamáček zrušil cesty poslanců do Kanady a dalších zemí, takže se něco ušetří.

Daleko zajímavější je, že policie zadržela kvůli dotacím ve sportu šéfa fotbalové federace p. Peltu a šéfa sportu p. Janstu a policejní útvary řádí v jejich úřadovnách, nad Strahovem lítají papíry v povětří, také v sídle FK Jablonec n.N. rabují šanony a policie větrá šuplíky na ministerstvu p. Valachové, tímto ministryně kultu. Valachová spolupracuje - no ještě aby se zabarikádovala, to by teprv byla krása. Policie řádí také na Magistrátu hl.m. Prahy kvůli p. Březinovi, zkrátka jaro v ČR vrcholí. Už jen zbývá, aby Babišovi celníci zadrželi Sobotku a Chovancovi policisté Babiše, a komedie by byla završena.

A. Babiš pro jistotu vypustil skrze Mafru na veřejnost svoji fotku s přelepenou papulou, což je symptomatické (kluk nemůže mluvit, protože mu patří značná část médií v ČR) a také návodné. Slušelo by opravdu, kdyby na chvíli sklapnul a přestal, alespoň na den dva skučet, kňourat a stěžovat si, že ho nikdo nemá rád a všichni mu házejí klacky pod nohy. A přitom musí makat i za nás, transformovat stát na svoji firmu, vyměnit voliče, pokud jej nemají rádi a nevolí jej, musí si ještě vzít Monču, protože jí teď patří nějaký svěřenecký fond nebo co. Prostě toho má hodně a teď ještě toto...

Bude veselo ještě. A takhle my tady žijeme.