2.5.2024 | Svátek má Zikmund


POLITIKA: Úvaha nad zákonem o náhradním výživném

14.4.2006

Na 11. schůzi Senátu, která začala tuto středu, se bude mimo jiné řešit i Zákon o náhradním výživném. Zákon, ač zřejmě v dobré víře vytvořen, řeší (a to ne zcela šťastným způsobem) následek, nikoliv příčinu. V předvolební době je snaha o řešení příčiny (rozpadu rodiny, popř. nemožnosti vymoci dlužné výživné) nepopulární. Je to běh na dlouhou trať a to politikům nesedí.

Ve zmiňovaném zákonu vidím spoustu nedostatků. Kde je zaručena vymahatelnost dluhu (neboť zákon je koncipován jako „půjčka“ neplatícím otcům, která však bude vyplácena matkám nezletilých dětí)? Jak si může být „stát“tak jistý, že se mu peníze vrátí, když nedokáže zajistit vymahatelnost práva matkám, které se marně soudí o dlužné výživné? Kde jsou jaké úroky z této „půjčky“? Na Slovensku je institut náhradního výživného již zaveden, ovšem od dlužníků vymáhá penále.

Proč má být některým dlužníkům dáno právo, aby za ně dluh převzal stát? Proč mají být dluhy neplatičů výživného (abych byla spravedlivá, nemusí se vždy jednat jen o otce) placeny z daní jiných rozvedených matek a otců, kteří poctivě platí výživné? Nesníží to již tak minimální zodpovědnost rozvedeného rodiče za výživu svého dítěte? V zákoně je dáno, že rodič je povinen se postarat o výživu svých dětí (a naopak). Není-li toho schopen, přechází tato povinnost na širší rodinu (prarodiče, apod.). Je dostatečně využívána i tato zákonná klauzule?

Rodina by měla být státem hájena, nikoliv neplatící rodič! Rodina je pro stát „nejlevnější“ formou soužití rodičů a dětí. Ano, může se stát, že se rodina rozpadne, může se stát, že jeden z rodičů neplatí výživné, ale proto zde jsou různé sociální dávky, které může matka nárokovat. Proč zavádět nové dávky, není lepší zajistit, aby se již existující dávky dostaly těm, kteří je opravdu potřebují?

Uvidíme, jak se s tímto zákonem vyrovná Senát, který snad nemá klapky na očích pod tlakem blížících se voleb.

(Senát návrh, aby dlužné alimenty vyplácel chudým rodičům stát, poslancům včera skutečně vrátil – pozn. redakce)

11.4.2006

Autorka je předsedkyní Českomoravské asociace Klubů dvojčat a vícerčat a asistentkou senátora Martina Mejstříka

Klára Rulíková