19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Tomu dala, tomu víc...

5.8.2020

Investiční kašička z evropských miliard

Vláda začala rozdělovat balík evropských miliard určený na zotavení po koroně. Takže – držíme si klobouky, začíná investiční smršť, abychom se k prosperitě proinvestovali?

Z krize se proinvestujeme a posílíme konkurenceschopnost. To jsou slogany, kterými se ohání vláda. První z nich skloňují zejména premiér Andrej Babiš a šéfka financí Alena Schillerová, druhý multiministr Karel Havlíček.

Nakolik to je možné brát vážně, naznačil kabinet ve čtvrtek, kdy na svém zasedání porcoval první várku evropských peněz z fondu obnovy.

Bicykly na prvním místě

Kabinet rozděloval 49 miliard. Většinu z nich nasměroval do zdravotnictví. Z toho má jít 15 miliard na nákup zdravotnického zařízení, což není až tak zarážející, protože covidu se pouhými rouškami neubráníme.

Co je na tomto balíku evropských peněz zajímavé, jsou ale dvě miliardy, které vláda nasměrovala do stavby cyklostezek. Jsou obsaženy v tabulce dokumentu Ministerstva pro místní rozvoj, na který odkazuje stránka Zdopravy.cz.

Proč vláda začíná investicemi do cyklostezek? Ve zmíněném dokumentu se píše, že chce „podpořit zdravější a bezpečnější alternativu vůči veřejné hromadné dopravě při cestách na kratší vzdálenosti“ a také – „čistou alternativu vůči individuální automobilové dopravě“.

K tomu se patří připomenout, co řekl Babiš jen několik dnů před zasedáním vlády po návratu z Bruselu, kde se rozhodlo jak o novém rozpočtu Evropské unie, tak o fondu obnovy. Prohlásil, že peníze z fondu by vláda měla v první řadě kromě podpory zdravotnictví a digitalizace investovat do automobilového průmyslu – tedy do té „špinavější“ alternativy.

Pravda, premiér řekl i to, že „potřebujeme řešit náš automobilový průmysl“. Neměl tím snad na mysli, že vláda podpoří bicykly jako hlavní výrobní program Škody Auto? Poptávka po kolech roste a takový plán by Havlíček mohl vysvětlit starostí o konkurenceschopnost.

A co ještě zasluhuje pozornost: Vláda neprojednávala projekty cyklostezek, určila výši sumy a jednoduše přiklepla dvě miliardy Integrovanému operačními programu, kde si s touhle sumičkou už nějak poradí.

Miliardy sem, miliardy tam

Jenže nejsou to zmíněné dvě miliardy, které si zaslouží při vládním rozdělování unijních peněz největší pozornost. Interesantnější je přesun miliard, který vláda ve čtvrtek provedla ve „starých dotacích“ ze strukturálních a investičních fondů pro programové období 2014 až 2020.

Manévr je popsán ve zmíněném návrhu usnesení (odkaz na stránce Zdopravy.cz) v kapitolách 2.2 Větší flexibilita…, 2.3 Využití upravených podmínek… a 2.4 Návrh realokace…

Podstata operace se dá z úřední hatmatilky, která je pro běžného smrtelníka na hranici srozumitelnosti, převyprávět takto: 6,45 miliardy korun, které byly původně určeny na investice posilující konkurenceschopnost (mimo jiné na digitalizaci a vysokorychlostní sítě), přesune vláda z Ministerstva průmyslu a obchodu na Ministerstvo práce a sociálních věcí. Tam z nich pod kontrolou Jany Maláčové budou proplaceny programy, jejichž cílem není proinvestovat se z krize, ale udržet pracovní místa a podpořit odcházející pracovníky. V návrhu to je zdůvodněno „urgentní potřebou“ ministerstva práce.

Nic proti obavám o zaměstnanost, ale škrty investic hned na začátku investování naznačují, že s investiční smrští to nebude tak horké, a také to, že na prvním místě budou „urgentní potřeby“.

K tomu zbývá dodat, že vláda škrty v investicích, stejně jako rozdělení zmíněných 49 miliard z fondu obnovy ve čtvrtek schválila. Usnesení najdete na jejím webu v přehledu vládních jednání pod číslem 811.

Kolik máme alergiků?

Ivan Pilný, ministr financí ve vládě Bohuslava Sobotky, k tomu v ČT poznamenal: „Já už jsem maličko alergický na to, jak se z této krize proinvestujeme.“

Nelze se mu divit, zmíněnou alergii patrně nechytil sám. Zatím vládní „investování“ připomíná dětskou říkánku „Vařila myšička kašičku na zeleném rendlíčku, tomu dala, tomu víc, tomu málo, tomu nic…“. (V našem případě se ovšem některým strávníkům už přidělená kašička dokonce odebrala.) Řeší se „urgentní potřeby“, na budoucnost nezbývá čas, priority ještě nejsou ani na papíře, jen se o nich mluví.

Vláda se přitom nadechuje k přerozdělování bezpříkladně obrovských sum vytažených z kapes daňových poplatníků – domácích i evropských, současných i budoucích.

Může to vůbec vést k něčemu jinému než k neúčelným výdajům a k plýtvání?

Převzato z magazínu Finmag.cz se souhlasem redakce