27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Staří pardálové se vracejí

29.6.2009

Deník Právo uveřejnil v sobotu obsáhlý rozhovor s Václavem Klausem a zároveň citoval z rozhovoru s Milošem Zemanem. Takový souběh dvou nejvýraznějších osobností české politiky 90. let v jednom listu může být zcela náhodný. Nápadná je ale shoda v jejich plánech do budoucna. Oba politici totiž připustili myšlenku na svůj comeback do parlamentu.

Bývalý předseda ČSSD takový návrat zvažuje už po podzimních volbách, prezident jej klade celkem pochopitelně až do doby po skončení mandátu na Pražském hradě. Oba by ale za tím účelem zakládali nové politické subjekty. Zeman to říká otevřeně („prostřednictvím nové levicové strany“), Klaus poněkud zastřeně („kdo ví co bude v roce 2013, jestli nebude prostor pro nějaký můj další vstup do politiky s jiným praporem v ruce“).

Jak Klaus, tak Zeman se už definitivně rozloučili se stranami, díky nimž se dostali až do nejvyšších pozic v celé republice, Klaus navíc zlomil hůl i nad straničkami, které tu vznikly před volbami do europarlamentu.

Pro založení nové strany klade Miloš Zeman dvě zdánlivě nesplnitelné podmínky: krize se ještě víc prohloubí a ODS s ČSSD uzavřou velkou koalici. Ekonomové přitom už na příští rok připouštějí mírné, ale přece jen oživení ekonomiky a velkou koalicí by ODS spáchala harakiri. Zejména nedostanou-li se do sněmovny ani lidovci, ani TOP 09. Pak by totiž ODS vládla s Jiřím Paroubkem, který by měl v KSČM takříkajíc třetí, skrytou koaliční stranu. S pomocí komunistů by pak prohlasoval, co se mu zlíbí, a všechny negativní důsledky by svedl na občanské demokraty. I proto vytvoření velké koalice včera Topolánek v TV Prima vyloučil.

Mezník 2013 pro vznik možné strany prezidenta Klause je natolik vzdálený, že dnes ani nemá smysl vyhlídky takového subjektu zvažovat.

Tyto dvě výrazné postavy minulého desetiletí už přitom dokázaly porodit mrtvá děcka. Kdo si dnes vzpomene na nějaké občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana? Nebo na Stranu důstojného života bývalé poslankyně Volfové? Do stejného zapomnění upadne za pár měsíců i Strana svobodných občanů, kterou vytvořil Petr Mach, bývalý šéf Klausova think-tanku CEP. Podobný osud by čekal i nové strany obou expředsedů. Proto Miloš Zeman klade takové podmínky, proto Václav Klaus hovoří tak mlhavě. Ostatně nejinak to dopadlo i se stranami, které vznikly na popud či s podporou třetí velké osobnosti minulé dekády, Václava Havla.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že místo bojovného zařvání pardálů, kteří se vydávají na lov do džungle, slyšíme jiné dravce – staré kocoury, kteří občas zamňoukají, aby dali najevo, že se s nimi stále musí počítat. Pak se ale zase uvelebí ve svém pelíšku a dál se vyhřívají na sluníčku.