27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Souboj o druhou příčku

28.4.2017

Všechny průzkumy volebních preferencí ukazují na úspěch Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Zdá se, že mnohem zajímavější bude tentokrát souboj o druhou příčku.

CVVM uveřejnilo průzkum volebních preferencí za duben 2017 a výsledky nevykazují žádné dramatické posuny. I přes velkou aktivitu ČSSD, lidovců a všech opozičních stran vykoupat Andreje Babiše v EET, kontrolním hlášení, korunových dluhopisech a Čapím hnízdu zůstává pozice ANO neměnná. To je jistě důvod k vážnému zamyšlení.

model

Jestliže vládní strany socialistů a lidovců již několik měsíců útočí na svého „úhlavního“ koaličního partnera a výsledek je ten, že jim preference nerostou a Babišovi neklesají, lze tuto situaci vysvětlit jenom tím, že námitky Sobotkova vedení ČSSD a Bělobrádkova vedení lidovců neberou voliči ANO vůbec vážně. Na posledním jednání vlády předložil ministr financí spolu s generální ředitelem Finanční správy zprávu o kontrole korunových dluhopisů s tím, že během této kontroly doměřila Finanční správa daňové doplatky ve výši bezmála devadesáti milionů korun. Hlavní námitkou Sobotky bylo to, že „neví, komu daňová správa doplatky doměřila“. Neznám takové nařízení, které by zavazovalo státní správu povinně sdělovat, jaký daňový plátce pochybil a kolik mu bylo doměřeno daňové povinnosti. To přeci musí zůstat v rovině vztahu mezi daňovou správou a daňovým subjektem. Vždyť každý subjekt se může proti rozhodnutí státního orgánu odvolat a navíc by mohl státní správu žalovat, pokud by jeho jméno bylo vláčeno na veřejnosti. Sobotka to samozřejmě ví, ale nehodí se mu to do krámu a jeho politiky „bít Babiše klackem hlava nehlava“.

Je tak pozoruhodné, že podle Babišových kritiků mu projde všechno, zatímco jim veřejnost nic neodpustí. Babiš je totiž v docela unikátním postavení, v němž byl po převážnou dobu devadesátých let Václav Klaus. Tehdy se říkávalo, že v Praze by vyhrála volby ODS i v případě, že by za ni kandidovala Klausova tenisová raketa. Tak silné bylo jeho postavení ve společnosti a opoziční politici se mohli rozčilovat od rána do večera a stejně jim to nebylo nic platné. Je příznačné pro českou politiku, že se popularita Václava Klause prudce propadla teprve na konci jeho prezidentského mandátu po amnestii, která zastavila trestní stíhání některých případů z devadesátých let. Mezi lidem se rozšířila teze, že Klaus „pardonoval“ ty, kteří v časech jeho vlády „budovali kapitalismus“ poněkud nevšedními prostředky.

V současnosti se zdá, že o druhou příčku za hnutím ANO svedou souboj tři politické strany a jedna koalice (lidovci a STAN). Všechny tyto formace mají naději na dvouciferný výsledek. Zatím si druhou pozici drží ČSSD následována KSČM, ODS a koalicí KDU-ČSL a STAN. Společný výsledek lidovců a STAN by však zatím nepřesáhl 10 % a v takovém případě by se tato koalice vůbec nedostala do parlamentu. Tuto koalici proto ještě stále nepovažuji za definitivní, zřejmě poslední slovo o ní padne na sjezdu lidovců v květnu. Myslím, že by většina stran uvítala, kdyby byla koalice lidovců a STAN potvrzena, protože by se rýsovala zajímavá možnost propadnutí až 20 mandátů, pokud by tato lidovci se STAN získali jen o něco méně než 10 %, a o tyto mandáty by se podělily ty strany, které by se do parlamentu probojovaly.

Pokud by volby skutečně dopadly tak, že ANO převálcuje všechny ostatní strany a ty budou jen paběrkovat, měl by Babiš možnost vybrat si koaličního partnera ze čtyř různých subjektů. Lidovci a STAN v případě překonání 10 % by se jistě přetrhli, aby je Babiš do vlády vzal, a plnili by vzorně roli „sparing partnera“. ČSSD by se také přetrhla, musela by ale nejprve „zaříznout“ Sobotku. Experty na to má. ODS by možná byla zajímavým partnerem, ale musela by se vzdát odporu k EET a kontrolnímu hlášení, což zřejmě nebude jednoduché.

Nakonec by mohla být upečena i koalice bez ANO (socialisté, ODS, lidovci, STAN a TOP 09). Není mi ale vůbec jasné, jaký program by taková vláda prosazovala - kromě toho „udržovacího“.

Zatím se zdá, že právě druhý v pořadí bude mít největší šanci na to, aby byl Babišem pozván do vlády. Pokud to bude ČSSD, tak pravděpodobně jen bez Sobotky, lidovci a STAN by se „přizpůsobili“, a tak zřejmě jen v případě, že by ODS byla druhá, mohla by ODS vyjednávat o koalici všech proti Babišovi.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz