19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Případ Volný a případ Hnilička

27.1.2021

Události nakonec vyústily ve srovnání neslušného poslance Volného a slušného poslance Hniličky. Ukazuje se, že v testu slušného chování propadli oba.

Současné vládní zákazy a nařízení mě osobně neuvěřitelně unavují. Otravuje mě nosit roušku s brýlemi, přes které nevidím, takže musím chodit bez brýlí, a tak ne zcela dobře vidím. Otravuje mě, že si musím každý den místo oběda dojít do polystyrénové misky (ta má být od července zakázaná!) pro jídlo k okénku a najím se u pracovního stolu. Cítím, že i já sám jsem podrážděnější než obvykle, zbytečně se někdy rozčiluji, místo abych přešel věci s noblesou mého věku. Naprosto směšné jsou pak z mého pohledu zákazy provozu vleků – vždyť lyžovat jezdí v naprosté většině lidé mladšího věku a mládež. Koho tedy zákaz provozu vleků chrání, nevím. Je směšné, když si Bavorsko vymůže obdenní testy pro pendlery, a vytvoří tak kilometrové fronty na hranicích, při nichž odhalí 2 % pozitivních, byť jinak negativních lidí. To je dnešní realita.

V politických kruzích „blízkých poslanecké sněmovně“ se také dějí věci. Poslanec Lubomír Volný svůj boj covidem pojal jako boj s vládními nařízeními. Provokuje nenošením roušky ve sněmovně a navíc se dostal do potyčky s předsedajícím poslanecké schůze, který mu vypnul mikrofon. Volný po akci tvrdí, že se cítí ještě více povzbuzen pro svůj boj. Odstupovat ze sněmovny nebude a bude dokonce žalovat, že byl zbaven práva mluvit.

Volného chování odsoudil kde kdo a nevěnoval bych mu ani vteřinu svého času, kdyby nenastala naprosto nová situace. Novinářům Blesku se podařilo nachytat na oslavě narozenin teplického podnikatele Petra Bendy poslance Milana Hniličku. Poslanec a šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO) složí poslanecký mandát, řekl to v rozhovoru pro server Info.cz. K vyvození následků za účast na utajené party kmotra Petra Bendy v Teplicích ho vyzval premiér Andrej Babiš (ANO) . Bývalý hokejový brankář, zlatý kluk z Nagana a poslanec se za své jednání omluvil a poslal peníze na charitu. V hotelu byl prý ale především pracovat – stejně jako to tvrdí bývalý premiér Jiří Paroubek nebo někdejší hokejista a poslanec Jiří Šlégr.

Hnilička tedy složil mandát poslance, pro výkon předsedy Národní sportovní agentury však má podporu svazů a některých sportovců. Jeho odchodem by nastala údajně „nestabilita“. Směšné, směšné, směšné! Premiér Andrej Babiš vyzval Hniličku k rezignaci i na tento post. Hniličky se ohání „podporou“ svazů. Uvidíme, zda Babiš najde odvahu vyzmizíkovat ho i z agentury.

Co se práce týče, tím se oháněl jak Jiří Paroubek, expremiér, který pro Bendu pracuje, tak Šlégr i Hnilička. Ostatně, prací se oháněl i Roman Prymula, který byl přistižen na jednání s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem. Pracuje se prostě i v této nelehké covidové době do „roztrhání těla“.

Závěr je tedy zřejmý – není nakonec poslanec Volný, který proti vládním nařízením provokativně postupuje i ve sněmovně, mnohem slušnější než poslanec Hnilička? Miroslav Kalousek pobyl v restauraci hodinu a rezignoval, nicméně ne v souvislosti s tímto jednáním, ale protože by byl „přítěží“ pro vznikající trojkoalici. Ach ano, slyším námitky, že Volný chodí v triku, kde cosi propaguje (nevím ale co a nemíním po tom pátrat). Volný se chová jako buran – asi ano. Volný byl zvolen za SPD – i to je pravda. V hospodě byl údajně i Marian Jurečka. I ten si sypal popel na hlavu. Pokud bychom slušnost ztotožnili zejména s tím, zda se chováme podle svého přesvědčení, pak to poslanec Hnilička projel proti poslanci Volnému na celé čáře!

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz