27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Odpovědnost nese Paroubek. Kdy bude rezignovat?

4.5.2006

Několik neznámých násilníků ztlouklo komunistického poslance Jiřího Dolejše a předseda vlády Jiří Paroubek okamžitě přispěchal s tvrzením, že politickou odpovědnost za to nese ODS. Prý svým antikomunismem vyvolává „atmosféru nesnášenlivost a honu na čarodějnice“. Je to sice bohapustá demagogie, těmi násilníky totiž mohl být kdokoli, od stalinistických pohrobků, kteří nemají „liberála“ Dolejše zrovna v lásce, přes šílené volební „manažery“ nahánějící voliče do komunistické náruče poněkud surovým způsobem, až po obyčejné opilce, kteří si jen chtěli bouchnout do známé tváře a po ruce byla zrovna ta komunistická, což asi bude vůbec ta nejpravděpodobnější varianta, ale co s tím naděláme. Máme přece před volbami a žádná demagogie není dost velká, aby nemohla být ještě větší.

Ale dobrá, přidržme se Paroubkovy logiky, že za násilí nese odpovědnost, potažmo politickou odpovědnost ještě někdo jiný než ten, kdo je přímo spáchal, a použijme ji na jiný případ. Policie na prvního máje bezdůvodně zmlátila kandidátku zelených Kateřinu Jacques. V tomto případě nemusíme o odpovědnosti, potažmo politické odpovědnosti vůbec po paroubkovsku fabulovat, kompetence upravuje přímo zákon. Policie je vojensky organizovaná instituce a spadá pod Ministerstvo vnitra. Ministr vnitra je zase podřízeným předsedy vlády. A navíc – byl to přece Jiří Paroubek, kdo od loňského CzechTeku šíří atmosféru, že policejní bití je vlastně normální věc. Není se proto co divit, že někteří policisté se chovají jako utržení ze řetězu.

V logice a la Paroubek je věc naprosto jasná. Odpovědnost za májový policejní exces nese policejní prezident a politickou odpovědnost ministr vnitra, předseda vlády a ČSSD. Husák, Bublan a Paroubek by proto měli rezignovat na své funkce. Připadá vám to přitažené za vlasy? Ano, možná to trochu demagogie je, ale zcela jistě mnohonásobně menší než ta předchozí Paroubkova.

2. 5. 2006, www.petrstepanek.cz