30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


POLITIKA: „Objev“

11.11.2017

Hrozí vláda ANO s podporou SPD a KSČM!

Piráti svolali schůzku stran kromě hnutí ANO. Dorazily jen některé, které si zanadávaly na babišovce, okamurovce a komunisty, a prohlásily, že se nám „rýsuje“ vláda ANO s podporou SPD a KSČM. Prostě „objev“.

Když se sejde politolog s piráty, STAN a TOP 09, visí vždy něco „ ve vzduchu“. Ivan Bartoš svolal schůzku stran bez hnutí ANO, na kterou mu ale dorazili jen zástupci pidistran STAN a TOP 09 a profesor Fiala. Rokovali údajně o rozdělení výborů sněmovny a na závěr přišli s „ohromujícím“ objevem. Rýsuje se nám vláda ANO s podporou SPD a KSČM. Tolik chytrých lidí pohromadě a tak triviální výsledek?

Po oznámení volebních výsledků muselo být i prosťáčkovi, který se o politiku nezajímá nebo i jen velmi okrajově, jasné, že „tradiční“ strany snad kromě ODS naprosto „vyčichly“. Získaly tak malou podporu, že ani nemohou společně vytvořit jakoukoliv smysluplnou koaliční vládu. Umíte si představit menšinovou vládu ODS, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN s podporou někoho? Ty partaje by se nejprve do krve pohádaly o program vlády (jen s jednou shodou – s obviněným Babišem do vlády NE!).

Další shoda „napříč“ těmito partajemi je odpor k prezidentu Miloši Zemanovi. A co je na tom pikantní – vlastně jenom to, že ani jedna z těchto stran nenabídla žádného akceptovatelného kandidáta na prezidenta. Mirek Topolánek, kterého (ne)podpořila ODS, je sólista, který „se na to už nemohl dívat“.

Nářky nad tím, že Andrej Babiš sestavuje menšinovou vládu (co jiného může za současné situace dělat?) a bude se spoléhat na podporu SPD a KSČM, jsou sice hezké, ale zapomínají na docela zvláštní věci. K pirátům totiž nedorazili ani socialisté, ani lidovci. Je zajímavé, že je zúčastnění neobvinili z toho, že se připravují na podporu menšinové vlády, a ještě zajímavější je, že ČSSD a KDU-ČSL můžou s hnutím ANO vytvořit většinovou vládu. Jakmile si totiž ČSSD zvolí nové vedení, které „zapomene“ na to, že to byla právě tato strana, která Babiše obvinila z dotačního podvodu, mohou se dít ještě zajímavé věci. A lidovci? Ti se zase rádi přidají, i když dnes tvrdí pravý opak.

Voliči pravice tak mají čtyři roky čas na to, aby jejich strany „poctivě pracovaly“ v opozici a nic neprosadily, a můžou se modlit, aby za čtyři roky nedopadly jejich strany ještě hůř než letos.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz