19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Neočkovaní učitelé (ne)jsou lidé?

25.10.2021

Končící vláda vytáhla další z arsenálu diskriminačních opatření. Podle dohody ministra zdravotnictví a ministra školství budou neočkovaní učitelé moci učit jen v respirátorech. A budoucí ministr Válek k tomu mlčí – souhlasí.

Začnu od konce – na ČT24 byla opět celá hodina večerního vysílání věnována covidu. Náměstkyně ministra zdravotnictví se dušovala, že už žádné lockdowny na ministerstvu neplánují. Ředitel pražské FN se zase bál říci něco proti vládním opatřením a pouze tvrdil, že se musíme s covidem naučit žít. Postavil proti sobě postup Spojeného království (UK) a Austrálie – UK ukončilo v červenci veškeré restrikce a údajně se tváří, že covid neexistuje, zatímco Austrálie se snažila vytěsnit covid úplně pomocí devítiměsíční uzávěry a stejně covid nevytěsnila. Pak pan ředitel moudře naznačil, že je třeba nějaká „střední cesta“. Právě po ní ale kráčíme a ta k žádné normalitě prostě nevede. Budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek pak na jasnou otázku, zda souhlasí s tím, co bylo nyní pro neočkované učitele nalinkováno, neodpověděl a mlžil, že „nemá data“. To je jasný důkaz toho, že nová vláda nás bude buzerovat úplně stejně jako ta odcházející.

Diskriminace neočkovaných tak pokračuje nejen tím, že jsou jim kráceny lhůty platnosti testů, ale poslední nařízení ministrů Plagy a Vojtěcha, že neočkovaní učitelé mají učit v respirátorech, je kromě jasné diskriminace i naprosto směšné. Je to jasný signál dětem, které mají tito učitelé v respirátorech vyučovat, že nemají stejná práva jako „lepší lidi“- tedy očkovaní. Toto opatření je navíc i důsledkem předvolebního slibu Andreje Babiše, že v Česku nebude povinná vakcinace. Zatímco Joe Biden v USA prostě všem federálním zaměstnancům nařídil povinnou vakcinaci a rozpoutal tím souboj, zda vůbec může takové nařízení vydat, u nás se na to jde „rafinovaně“ a neočkovaní učitelé jsou tlačeni k vakcinaci pomocí nošení respirátorů. Taková do nebe volající diskriminace neočkovaných je snad horší než nařízení povinnosti se očkovat. Je to přesně v duchu: „žáci se ti budou smát, a tak se raději nech očkovat.“

Vrátím se ale k názoru pana ředitele pražské FN o tom, že se „musíme naučit s covidem žít“. Naprosto správná teze, ale to by nesměl pan ředitel tvrdit, že UK je jeden extrém. To není pravda – právě tam, a ještě v Dánsku, Norsku a Švédsku, už vzali covid na vědomí jako něco, co neohrožuje společenskou stabilitu a je de facto věcí každého jednotlivce, jestli si své zdraví bude chránit vakcinací nebo ne. Lidé tam podobně jako u nás mohou onemocnět a onemocní, ale už se z toho nedělá „věda“ o třetí, čtvrté či páté vlně. Obrázek níže ukazuje počet zemřelých za 19.10.2021 s covidem u výše jmenovaných států. Počty zemřelých ve Skandinávii odpovídají počtu zemřelých u nás, počty zemřelých v UK jsou dokonce vyšší, než by odpovídalo přepočtu na počet obyvatel. O žádném dalším boji s covidem se už ale v UK neuvažuje, stejně tak ve Skandinávii. A přesně tak by měla ideálně vypadat i naše reakce. Bohužel, i nová vláda bude s covidem „bojovat“ a rozdělovat populaci na správné (očkované) a špatné (neočkované). Válek už plánuje masivní očkování třetí dávkou, takže tento profesor je také plně oddán myšlence boje s covidem, ať to stojí co to stojí.

data1

Ředitel Biologického centra AV v Českých Budějovicích zase horoval pro to, aby se u nás podobně jako v Rakousku či Německu šikanovali hosté restaurací a kontrolovala se jejich bezinfekčnost. Pochvaloval si, jak to tam „výborně funguje“. Mohu potvrdit – nedostali jsme v restauraci nic, protože jsme nechali „potvrzení“ v autě. Pan ředitel jaksi neřekl, že počty zemřelých tam jsou a byly podobné jako u nás - viz obrázek níže. Oba obrázky jsou vytvořeny pomocí webu ourworldin data.

data2

To vše jasně hovoří ve prospěch toho, že Evropa musí vzít covid na vědomí a přestat šikanovat své občany. Ničemu tím nepomůže, navíc se důrazem na boj s covidem zanedbávají „běžné“ smrtelné nemoci a jejich diagnostika. Bohužel, stále se propagují názory lidí, kteří buď osobně selhali jako Roman Prymula, nebo tlačí společnost do testovací mánie a z toho plynoucí společenské nejistoty. A volby v tom vůbec nepomohly, protože právě návrat do normality nebyl středem kampaně- tím byla likvidace Babiše a hnutí ANO.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz