27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Nedostatečné morální vlastnosti dle Miloše Zemana

28.5.2022

Hlava českého státu odůvodnila své zamítnutí JUDr. Simeony Zikmundové jako vícepresidentky Nejvyššího kontrolního úřadu tím, že nemá dostatečné zkušenosti a morální integritu.

Mám za jisté, že každý občan našeho státu chápe podstatu existence Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Jeho smyslem je kontrola státu, zda-li hospodaří s penězi (tedy našimi daněmi, na které všichni během našich životů přispíváme) účelně bez zbytečných výdajů. Z logiky právě napsaného je nutné, aby tento úřad byl zcela apolitický, nezávislý na momentální politické situaci a aby měřil všem stejně stylem padni komu padni.

Někteří z nás pamatují, že v čele stál kdysi pan Lubomír Voleník, jenž, ač člen ODS, byl v této funkci zcela nekompromisní i vůči svým straníkům. Současný president NKÚ pan Miroslav Kala má podobný přístup k věci jako prvně jmenovaný.

Pokud nahlédneme do Wikipedie na stránku presidentem zamítnuté kandidátky na zástupkyni pana Kaly, snadno zjistíme, že má veškeré předpoklady být velmi spolehlivou státní úřednicí (odkaz zde). Má za sebou působení ve státní správě jak na místní, tak i na celostátní úrovni. Má vysokoškolské vzdělání i postgraduální tituly. V jejím profesním životě nelze nalézt jedinou skvrnu.

Je tedy nutné položit si otázku, jaké morální vlastnosti adepta na tuto funkci by hlava státu považovala za adekvátní a jemu vyhovující.

Okolo Miloše Zemana se pohybují jedinci, které on nejspíše za morálně bezúhonné považuje. Tak třeba jeho kancléř Vratislav Mynář, jehož působení ve funkci je provázeno nejasnými majetkovými poměry, absencí bezpečnostní prověrky (již kdysi M. Zeman považoval za podmínku výkonu této funkce sine qua non), arogancí, přesahující i naše velmi benevolantní meze. Nebo třeba Martin Nejedlý, s mobilem s čelní plochou, na níž se skví válečný zločinec a jehož působení na Hradě musí děsit naše bezpečnostní služby. Možná i mluvčí Jiří Ovčáček, který - pokud není zrovna na šrot v taxíku - píše na twitter nesmyslné posty. Možná i jeho poradce Miroslav Toman, jehož otec oddaně sloužil komunistickému režimu a který předal svému synu jistě bohaté zkušenosti, které on zúročil a u něhož se doma nalézají desítky miliónů v hotovosti. Opravdu, všichni jmenovaní jsou etalony těch nejvyšších morálních kvalit.

Těžko předvídat, jak celá věc dopadne. Jak dlouho ještě bude těch posledních několik měsíců před odchodem do zapomnění hlava státu otravovat ovzduší.

Na celém případě jsou pozitivní dva faktory. Ať se bude dít cokoli, počátkem roku 2023 pan Zeman skončí a už nebude moci škodit českému státu, jak činil po dobu svého mandátu. Druhým je fakt, že Zemanem odmítnutá JUDr, Simeona Zikmundová má tím pádem jednoznačně ty nejlepší předpoklady pro výkon funkce vicepresidentky NKÚ.

Psáno pro www.blogosfera.cz