2.5.2024 | Svátek má Zikmund


POLITIKA: Nastanou tvrdé časy

12.4.2010

České odbory mají nového capo di tutti capi

Novým šéfem odborů v ČR byl zvolen Jaroslav Zavadil. Nahradil umírněného socialistu Štěcha. Politici při svých krocích spoléhají na to, že lidé u nás do ulic nevyjdou. Já myslím, že se šeredně pletou.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) v současné době sdružuje dvaatřicet odborových svazů. Jaroslav Zavadil je sice po dlouhých letech prvním šéfem všech odborových šéfů, který není členem žádné strany, nicméně buďme nohama na zemi. Odbory prostě nikdy pravicové nebyly, nejsou a nebudou. Stačí si přečíst PROGRAMOVÉ CÍLE ČMKOS DO ROKU 2010: 1) ČMKOS a odborové svazy v ní sdružené budou v rámci nejsilnějšího nástroje odborů – kolektivních smluv – usilovat, aby zaměstnanci dostávali ve mzdách a platech svůj spravedlivý podíl na vytvořených hodnotách společnosti i na hospodářských výsledcích firem. 2) ČMKOS bude hájit, aby pracovní právo, obsažené zejména v zákoníku práce, zaručovalo zaměstnancům dostatečnou míru sociální ochrany přímo ze zákona. Prioritou odborů jsou důstojné pracovní podmínky, zejména mzdy a platy, profesní růst a možnost vhodně skloubit pracovní a rodinný život. 3) ČMKOS bude aktivně vystupovat proti sociálnímu vyloučení, chudobě a nerovnosti, za finančně a místně dostupnou zdravotní péči a další veřejné služby.

Předseda odborového svazu KOVO Josef Středula před časem sdělil Českému rozhlasu, že Zavadil by byl nejlepší volbou. „Myslím si, samozřejmě pokud bude zvolen, že to bude poznat už při prvním jednání tripartity 22. dubna,“ sdělil.

Je na místě připomenout pár faktů z historie. Odbory byly totiž kdysi zakládány jako nástroj mafie k vydírání majitelů podniků. Vyhrožováním a konáním stávek si mafie přišla na obrovské peníze ve formě výpalného. V raných počátcích umírali v řadě případů lidé, kteří nebyli ochotni se podvolit. Místo nich pak mafie prosadila do orgánů podniků skrze odborové organizace své lidi. „Významným nástrojem mafie se staly dělnické odbory, prostřednictvím jejichž zkorumpovaných předáků ovlivňovala ekonomický chod země,“ píše ve své knize „Mezinárodní organizovaný zločin v Čechách" vědecký pracovník Ústavu mezinárodních vztahů Miroslav Nožina.

Jaroslav Zavadil je daleko tvrdší, než byl Štětina. Čeští socialisté, pokud opravdu zvítězí v parlamentních volbách, získají v ČMKOS velmi údernou pouliční armádu zmanipulované členské základny. Není jediná demonstrace odborů, na kterou by nejeli členové kvůli pivu, párkům na tácku a výletu do nákupních center ihned po akci, mnohdy se slevovými kupony v ruce. Jelikož se bude chtít Paroubek udržet u získaného podílu na moci, zdaleka nezůstane jen u obnovení nemocenské na první tři dny, u úplatku důchodcům nebo dalšího zadlužování našeho státu. Místo tvrdého postupu budou totiž odborům v ulicích pod vedením Zavadila ustupovat socialisté dál a dál.

„Pokud volby vyhraje pravice, dá se očekávat, že atak na práva a i na některé věci bude tvrdší, a pak samozřejmě bude i jiný vývoj v Českomoravské konfederaci odborových svazů," řekl Zavadil. Jestli si tedy někdo myslí, že obrázky podobné těm z Řecka, Francie či jiných zemí se nemohou za čas podobat obrázkům z ulic našich, podle mě se plete. Jen je otázkou, vážení odboráři a socialisté, kdo v těch ulicích nakonec bude. Každý má totiž svůj bod zlomu a ustupovat se, v zájmu budoucnosti státu, nedá věčně...

Autor je členem Republikového předsednictva Strany svobodných občanů

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora