27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Máme ombudsmana rasistu!?

14.2.2020

Ne tak dávno jsem se zmínil o tom, že pokud bude ombudsmanem zvolen nominant prezidenta Miloše Zemana, že to „správné strany“ nevydýchají. A došlo na má slova.

Stanislav Křeček byl několikaletým zástupcem končící ombudsmanky Anny Šabatové. Nikdy jsem z jejích úst neslyšel nic tak zásadního proti svému zástupci. Jakmile se ale Křeček stal nominantem prezidenta Miloše Zemana na tuto funkci, cítila nutnost se proti kandidatuře svého někdejšího zástupce vymezit v tisku.

„Nepovažuji to za seriózní návrh. Podle mě by do volby vůbec neměl jít,“ řekla v Brně Anna Šabatová, která Křečka před šesti lety ve volbě ombudsmana porazila a jako se svým zástupcem s ním měla spory. Opačný názor měli například v kauze studentky, které škola nepovolila nosit hidžáb, Křečka také Šabatová kritizovala za postoj k vývoji na Ukrajině nebo za jeho komentář ke „kauze kravín“ týkající se reportáže o iráckých uprchlících.

Z rasismu ho ale přímo neobvinila. To nová předsedkyně TOP 09 se v Událostech po zvolení Křečka neudržela a prohlásila, že jde o degradaci úřadu a že Křečkovy názory jsou rasistické. Tak to jsem docela překvapen – i když od této dámy jsou podobné odsudky lidí, se kterými nesouhlasí, častější a v tomto navazuje na Miroslava Kalouska, stávajícího předsedy poslanecké klubu TOP 09.

Stanislav Křeček byl dlouholetým členem ČSSD a této straně sloužil coby poslanec od roku 1998 do roku 2013. Podle tohoto zdroje užíval neoprávněně titul JUDr. do doby, než v roce 2005 složil rigorózní zkoušku. Byl rovněž předsedou Sdružení na ochranu nájemníků ČR. O jeho údajně rasistických názorech (podle Markéty Pekarové Adamové) jsem ale doposud neměl ani tušení. Křeček již dlouhou dobu své názory publikuje na Neviditelném psu a jeho názory vesměs zapadaly a zapadají do sociálně demokratického pohledu na svět. Takzvaná „kauza kravín“ se týkala výroku přistěhovalce z Iráku, který prohlásil, že by „nechtěl bydlet v prostorách, které vypadají jako kravín“ a na reportáž FTV Prima si stěžovala skupina senátorů. Křeček se autorů reportáže zastal, i když se dle jiných jednalo o manipulativní zprávu. My už dnes víme, že ona tehdejší „brněnská skupinka“ pak odjela do Německa a získala právo pobytu tam. Jestli právě toto měla Pekarová na mysli, když označila Křečkovy názory za rasistické, nevím, nicméně nelze to vyloučit. Ostatně, tehdy právě Šabatová Křečka za „nekolegialitu“ silně kritizovala.

I u nás se tak zřejmě rozpoutají diskuse na téma, kdo pro Křečka v tajné volbě hlasoval, a vzhledem k tomu, že se za Křečka postavilo hnutí SPD a Trikolóra, bude možná pro takzvanou demokratickou opozicí právě toto důkazem „nevhodné volby“. Blížíme se tak postupně k situaci, kdy i u nás bude tajná volby zpochybňována podobnými argumenty jako nedávné hlasování v parlamentu zemského sněmu v Durynsku.

A ještě jedna zpráva kolem volby Křečka byla zajímavá. Hnutí Milion chvilek pro demokracii údajně vyzvalo k demonstracím v případě, že bude Křeček zvolen ombudsmanem, a některé váhající poslance to přimělo hlasovat „na just“ pro Křečka. Že bychom tak měli „poděkovat“ právě spolku milionářů za to, že byl ombudsmanem zvolen právě Stanislav Křeček?

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz