2.5.2024 | Svátek má Zikmund


POLITIKA: Likvidace opozice po česku

13.4.2006

Jedním ze základních znaků demokracie je svobodná soutěž politických stran. V poslední době jsme měli možnost sledovat, jak vypadá politická perzekuce v přímém přenosu na běloruských ulicích a náměstích. Premiér Paroubek reagoval na události v Minsku jak bývá jeho zvykem okamžitě. Nechal si svolat novináře a představitelům běloruské opozice i jejím přívržencům slíbil podporu. Až potud by bylo vše v pořádku. Ale není. Premiér totiž opomněl novinářům sdělit, že zatím co sbírá body dalším politickým prohlášením, jehož skutečné plnění nebude nikdy nikdo kontrolovat, jeho strana sama realizuje likvidaci svých domácích oponentů. Připadá vám to přitažené za vlasy? Čtěte dál.

SNK ED před Strakovkou 1Strana SNK Evropští demokraté není bezvýznamnou politickou silou. Má 3 evropské poslance, 4 senátory, 33 krajských zastupitelů, 102 starostů a 3222 obecních zastupitelů. Mezi těmi třiatřiceti krajskými zastupiteli je také patnáct pražských zastupitelů zvolených v roce 2002. A za jejich mandáty by měla strana dostat státní příspěvek. Jenže Ministerstvo financí se rozhodlo, že tyto peníze SNK ED nevyplatí. Důvodem je výklad zákona, že sdružení politické strany není koalice a že tedy ED nemají nárok.

 SNK Evropští demokraté se proti tomuto diskriminujícímu jednání rozhodli bránit. Již tři a půl roku se opakovaně obrací na soudy a další instituce, aby zjednaly ve věci nápravu. V jejich prospěch nejprve rozhodl odvolací správní – tedy Městský soud v Praze. Sobotkovo ministerstvo jej odmítlo respektovat. Následovala stížnost k Ústavnímu soudu. Ten nařídil ministerstvu jednat. MFČR si tehdy připravilo alibistické usnesení, že doporučuje příspěvky vyplatit, ale přehodilo horký brambor vládě. Ta však přirozeně odmítla rozhodovat za MFČR. Mezitím se na stranu SNK ED postavil i ombudsman Otakar Motejl. Ministr Sobotka i jeho úředníci pak začali kličkovat. Slibovali rozhodnutí v únoru, v březnu, pak počátkem dubna... Náhle se rozhodli jednat. Nárok na příspěvek zamítli. Kolotoč správních rozhodnutí může začít znovu – rozklad k ministrovi, odvolání, zrušení rozhodnutí ministerstva... A následovat bude patrně další nerespektování právního názoru soudu?!

SNK Evropští demokraté se proto obrátí k Evropskému soudu pro lidská práva. Bude to kuriózní kauza. Vláda České republiky se stane teprve druhou zemí, která bude žalována ve věci snahy o likvidaci politické strany. Tou první bylo Turecko.

Snaha o ekonomickou likvidaci SNK ED je také kuriózní v tom, že stranou, která se ji snaží znemožnit její činnost, je ČSSD. Byla to přitom právě Paroubkova strana, která zažívala nefér oddalování vydání Lidového domu od vlády ODS a ministra Kočárníka.

A poznámka nakonec. Suma, o kterou SNK Evropští demokraté s ČSSD bojují, je celkem za 4 roky 15 milionů korun. Ostatní strany přitom ze státního rozpočtu inkasovaly za poslední volební období přes 2,26 miliardy korun, přičemž do pokladny stran zastoupených v poslanecké sněmovně putuje 95% z této částky. Napříkald ČSSD si vyplatila v roce 2004 bezmála 118,5 milionů korun.

Za svých 15 kolegů, zastupitelů v ZHMP,

Jan Kasl