27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Kdo straší koho?

29.11.2018

Bezvýhradní fanoušci EU tvrdí, že naši populisté (Zeman, Okamura, Babiš a další) bezdůvodně straší veřejnost migranty z Afriky a Blízkého i vzdálenějšího východu. No, jednak naše lidi nikdo jen tak nevystraší, mají vlastní rozum, ale nejsou ani slepí a hluší. Mají jeden silný argument. Vidí a čtou každý den na internetu, jak vypadá situace ve většině západní Evropy. Jistě, my tady těch „migrantů“ máme zatím jenom pár. Ovšem třeba právě v takovém Švédsku měli těch přivandrovalců ještě před pár lety taky jenom „pár“. A jak to tam vypadá dnes? Švédi prchají z Malmö a Göteborgu do bezpečnějších částí země. To se nedá oddiskutovat. To je fakt.

Stejní lidé, kteří nebezpečí nekontrolované imigrace popírají, také straší. Straší nás Putinem a Ruskem všeobecně. Prý nás chce Putin napadnout a okupovat, podobně jako v roce 1968. Právě tento rok je opakovaně používán jako strašák na lidi jako já, kteří tu okupaci mají v živé paměti. Je to samozřejmě velmi hloupý argument. Zatímco záplava Evropy imigranty je viditelná realita, strašení Ruskem je ryzí, nedoložitelná spekulace. Putin totiž není Brežněv a současné Rusko má daleko k SSSR. Proč? No, protože geopolitická situace v Evropě je naprosto jiná, než byla v roce 1968. Putin má spoustu starostí, aby zvládl situaci právě v zemích bývalého SSSR. Že by snad mohl připojit k Rusku země bývalé Varšavské smlouvy, ho ani nenapadne. To je ryzí fantasmagorie „pražské kavárny“. Toho se může obávat jen skutečný hlupák.

Možná někdo namítne, že nebezpečí „ruské expanze“ můžeme doložit událostmi na Krymu, na východě Ukrajiny, v Gruzii a podobně. Všimněme si ale, že tyto konflikty se odehrávají výhradně právě na území bývalého SSSR, tedy tam, kde je početná ruská populace. Jedná se tedy především o právo na sebeurčení lidí, kteří tam žijí. Na Krymu i v Donbasu je nepochybně ruská populace ve velké většině. Ukrajina má prostě smůlu. Za její zájmy není ochoten NIKDO energicky se postavit, velmi podobně, jako se za naše zájmy nebyl ochoten postavit Západ v roce 1938. My jsme nakonec získali Sudety zpět a Němce odsunuli do Německa - za cenu 2. světové války. Bylo by možné odsunout Rusy do Ruska? Možná – ale za cenu další světové války, což si asi přeje málokdo. Realita je tedy taková, že Krym zůstane součástí Ruska – a my s tím nemusíme souhlasit, můžeme protestovat, uvalovat sankce, ale nic víc s tím nenaděláme. Idealisté se budou rozčilovat, ale pragmatici to vezmou jako neměnný fakt. Ani mně se nelíbí způsob, jak byl Krym Ukrajině vyrván, a mám nejednu výhradu k Putinovým metodám. Jistě, Putin opravdu není žádný velký demokrat, ale otázka zní – potřebuje současné Rusko, kde bylo obyvatelstvo přes 70 let navyklé žít v totalitě, demokrata? Těžko… Obávám se, že právě Putin je pro současné Rusko tou ideální volbou. Věčně tam nebude. Ale že bych se bál, že nás Putin pomocí tanků obsadí – no to snad ne.

Už slyším ty hlasy – no pomocí tanků asi ne, ale Putin si nás bude chtít připoutat ekonomicky! No a co? Nedělá snad Německo přesně to samé? Ke komu se přikloníme, záleží jen na nás… a na lidech, které si do Sněmovny zvolíme. Nelíbí se nám Babiš, Okamura a Zeman? No tak si zvolme třeba TOP 09 a nebo ODS (ono to v současnosti vyjde skoro nastejno). Obě strany stojí pevně za našim členstvím v EU.

Idealisté chodí manifestovat na náměstí za svržení Zemana a Babiše. Pragmatici si uvědomují, že je to prakticky na houby. Babišovi jsou ty demonstrace úplně fuk. Ví, že za pár dní si na ně nikdo ani nevzpomene. Ovšem ti demonstranti budou mít dobrý pocit, že udělali něco ušlechtilého.