27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Jedna (dobře ukrytá) hradní textová opravy

9.11.2021

Chyby dělá každý z nás, nevyhýbají se místům nejvyšším. Imunní vůči nim nejsou ani státní úředníci na Hradě. Pokud k něčemu takovému dojde, je důležité, jak se se svým selháním chybující vypořádá.

Ve čtvrtek 4. listopadu 2021, kolem půl deváté večer, jsme se na Novinkách.cz dozvěděli, že Hrad upravil zprávu týkající se udělení milosti nemocnému muži. V úterý 14. září 2021 informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na oficiálním twitterovém účtu, že téhož dne Miloš Zeman „cestou milosti rozhodl o zastavení trestního stíhání a o prominutí podmíněného trestu.“ Zájemce o podrobnosti odkázal na hradní web. (Obr. 1.)

Ovčáček 1

obr. 1/

Lidé s dobrou pamětí si jistě vzpomenou, že 14. 9. nastoupil Miloš Zeman do Ústřední vojenské nemocnice. Tato hospitalizace je mediálně známá jako rekondiční pobyt. A Jiří Ovčáček? Místo toho, aby o této skutečnosti na oficiálním Twitteru mluvčího prezidenta informoval, citoval verše z 3. žalmu izraelského krále Davida. A také se vyjadřoval v jinotaji:

Prý tady přiletěl jakýsi žvanivý pták. Jenže mlčení, které moc dobře zná, je vzácné krásné. Proč se ochuzovat plkáním?

„Plkáním“ o klíčové skutečnosti, že je hlava státu v nemocnici se Jiří Ovčáček vskutku neochuzoval. V návalu jiných povinností (předvolební propagace pro hnutí ANO, tlumočení myšlenek římskokatolického papeže) se ale dopustil chyby. Jak dnes víme, prezident o udělení milosti nerozhodl 14. září, ale o pět dní dříve: 9. září.

Jak se s touto chybou Jiří Ovčáček vyrovnal?

Jednak pro běžného čtenáře hradního webu ne zcela srozumitelnou formulací:

Na základě uložených listinných materiálů a příslušných administrativních pomůcek opravujeme a doplňujeme informace k poslední udělené milosti.

Dokáže běžný občan správně odpovědět na otázku, co jsou to „příslušné administrativní pomůcky“? Těžko říci.

A pak tu máme druhý aspekt věci, po mém soudu podstatně závažnější. Jiří Ovčáček zveřejnil opravu (zpřesnění) nikoli jako novou informaci datovanou dnem, kdy k ní došlo (zřejmě 4. listopadu. 2021), ale vložil ji do původní textové zprávy publikované 14. 9. 2021. (Obr. 2.)

Ovčáček 2

obr. 2/

Je to vůči čtenářům webu Hrad.cz nefér, protože nebýt toho, že o opravě informovala zpravodajská média, běžný člověk by se o pochybení Jiřího Ovčáčka a spol. z hradního webu tak snadno nedozvěděl. Neboť běžný člověk se obvykle nevrací k textům několik týdnů starým, aby zjišťoval, jestli náhodou neobsahují opravu původní verze. Takto to nefunguje a fungovat ani nemůže.

Jiřímu Ovčáčkovi nestála veřejnost za to, aby na oficiálním Twitteru na opravu tiskové zprávy ze 14. 9. 2021 upozornil. (Alespoň tak neučinil do uzávěrky tohoto textu - 4. 11. 2021/22:45 SEČ.) Tím vyvolává dojem, že mu šlo o to, aby se o zmíněné chybě dozvědělo co nejméně lidí. Něco takového má za následek jedno jediné: ztrátu důvěryhodnosti.

Na druhou stranu, co čekat od mluvčího prezidenta republiky, který v den prezidentovy hospitalizace píše na Twitteru o všem možném, jen ne o tom, že prezident republiky ulehl ve špitále.

Absurdní, tristní, nepochopitelné.

Převzato z blogu autora s jeho svolením.