30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


POLITIKA: Jak hluboko lze klesnout!

21.9.2016

Jsou burleskní „tradiční“ politické strany? Nebo Martin Komárek?

Nemám problém s Babišem. Mám problém s Martinem Komárkem. V tom smyslu, že Andrej Babiš není mým šálkem čaje. Martin Komárek tím šálkem čaje byl. Nejspíš nejen mým.

Jsem celoživotní nekuřák. S vlastní závislostí na nikotinu proto nemám problém. To jenom na „dovysvětlenou“ k mému vztahu k ministru Babišovi. S Martinem Komárkem se to má jinak. Považoval jsem ho za někoho, kdo patří mezi ty, koho v Českém rozhlase Plus označují jako „špičkové komentátory“. Kdyby Martin nebyl v politice, určitě by v pořadu Názory a argumenty pravidelně vystupoval. Asi nejsem sám, kdo ho ve své době považoval za „špičkového komentátora“.

Pak přišel obrat – a já do smrti nezapomenu na šok, když jsem se dozvěděl, že „zběhl“ na druhou stranu barikády. Seděl jsem v autobuse veřejné dopravy a bylo před minulými parlamentními volbami. V okrajové čtvrti našeho města jsem z okna vozu spatřil na fasádě domu obří billboard, na něm Andrej Babiš s Martinem Komárkem a nějaká propagandistická fráze o „makání“ (obr. níže). Blesk z čistého nebe: česká publicistika přišla o kvalitního autora.

Nevyrovnal jsem se s tím dodnes a kdykoli vidím Martina v televizi, tak jako v neděli 18/9 „u Moravce“, v úvodním zlomku sekundy se mi s jeho jménem spojí „komentátor MF DNES“; teprve vzápětí si uvědomím, že Martin už je „na jiné planetě“. Na politické planetě – a podle toho také mluví.

Asi bych měl, ale příliš se mi nechce připomínat mu, že dnes hovoří o Babišovi jinak než o něm ještě před pár lety psal. Je mi tak nějak stydno i za něj. Vyrovnat se s tím musí především on sám.

A tak jen jeden příklad. Toto napsal komentátor Martin Komárek před pěti lety o Andreji Babišovi, o němž dnes tvrdí, že „je výš než my všichni tady“:

kom1

Nedělní Otázky VM z 18/9 jsem měl puštěné jako kulisu k práci na PC, kterou jsem musel několikrát přerušit, protože Martin neskutečně perlil.

Zaujala mě jeho věta, určená moderátorovi (cituji zpaměti): „To je velmi dobrá otázka, ale není na místě.“ Tesat do kamene. Kdyby předtím, než se stal jednou z tváří hnutí ANO, takto odpověděl někdo z politiků, jak by to asi komentoval?

Pak jsme se dozvěděli, že všechny „tradiční“ strany jsou „burleskní“. Po vyslechnutí (většinu času jsem seděl zády k TV obrazovce) posledních OVM jsem nabyl dojmu, či přesněji získal neblahé přesvědčení, že „burleskní“ je spíše Martin Komárek v současném dresu politika. Zdá se, že nepochopil základní princip, o který tu jde: Bude-li se hrát derby Sparta vs Slavia, pak ani jeden z fotbalistů nemůže být současně rozhodčím zápasu.

Jak hluboko lze klesnout! Z novinářského Olympu.

Doufal jsem, že Radek John coby maskot projektu politické divize firmy Víta Bárty bude dostatečně odstrašujícím příkladem. Marně, jak patrno.

kom2

Exkomentátor. Bez komentáře. (Zdroj Web ČT24)

Stejskal.estranky.cz