2.5.2024 | Svátek má Zikmund


POLITIKA: Jak bojovat proti korupci

27.4.2006

Všechny strany politického spektra se předhánějí v nabídce, jak budou - když vyhrají volby - bojovat proti korupci. Nějak se v návalu tohoto ústního boje zapomíná na způsob nejjednodušší.

To, co se dá jednoduše koupit, nikoho nenapadne získávat pomocí úplatků a jiných forem korupce. Ani blbec neuplácí tam, kde může levněji a pohodlně nakoupit.

Mnoho z nás si ještě vzpomíná na dobu, kdy barevný televizor byl jedním z předmětů, k jehož získání bylo potřeba „mít známé“ v prodejně, kteří „jeden kousek“ schovali před nakupujícími, anebo alespoň „dali tip“, kdy televizory budou, aby člověk mohl nastoupit před otevírací dobou do fronty, čímž zvýšil svou naději, že „se na něj dostane“.

Jednoduchým řešením této situace je trh. Nikoho dnes nenapadne dát úplatek, aby si mohl přednostně nakoupit televizor. Tento druh uplácení zmizel a nebylo potřeba kvůli němu zvyšovat počet policistů, prověřovat prodavače ani vymýšlet „provokatéry“.

Korupce a uplácení však přetrvává tam, kde zůstává přidělování, kvóty, licence. V současné době pozorujeme jednu z probíhajících afér v oblasti biolihu. Existuje rozhodnutí EU, závazné, a proto pochybné, že do benzínu se bude přidávat líh. Je to rozhodnutí, které musí respektovat i Česká republika. Nařízené množství soudobé motory nepoškodí, spálením lihu vzroste podíl vody ve spalinách a sníží se množství kysličníku uhličitého nově zapojeného do koloběhu v přírodě. Kde je tedy problém?

Problém je právě ve výrobě tohoto lihu. Líh je produkt, který vlády na celém světě zatěžují velkou daní, protože lidé, kteří líh požívají v nápojích, jsou schopni a ochotni platit vysoké daně, jimiž jsou údajně chráněni před nadměrným pitím alkoholu. Tato daň se pochopitelně za líh do benzínu platit nebude.

Takže je potřeba dohlédnout na to, aby se takto vyrobený líh nedal pít ani po úpravě. Ale tento problém je víceméně úspěšně řešen již řadu let. Policie a jiné orgány mají při stíhání těch, co se pokoušejí takovýto technický líh nabízet k pití, své zkušenosti.

Daleko větším problémem je to, že stát chce omezit výrobu biolihu jen na několik vybraných výrobců. A úředníci vymysleli, že těchto výrobců má být právě pět. Proč právě pět? To netuší snad nikdo. A začali vybírat. Z přihlášených vybrali šest do předkola, pak své rozhodnutí změnili a přidali další dva.

A vymysleli, že si toto vybírání licencovaných pojistí zákonem. Už při projednávání zákona bylo jasné, oč jde. Evropská komise odmítla tento způsob určování výrobců jako nepřijatelný v EU, protože porušuje volnou soutěž. Už předtím, než byl vypálen jediný litr lihu k míchání do benzínu, propuklo několik skandálů. Náměstek se do komise na vybírání jmenoval sám. Několik úředníků bylo zatčeno pro úplatkářství. Noviny píší, že zastřelení mafiáni byli zastřeleni v souvislosti s touto věcí.

Návrh vypustit ze zákona komisi přidělující licence a určující minimální cenu biolihu, za kterou ho budou muset všichni vykupovat, stejně jako určení fondu hmotných rezerv jako toho, kdo bude muset vykupovat licencované množství, kdykoli ho nebude na trhu tolik potřeba, neprošel o jediný hlas. Tolik hlasů byli ti, kteří věří, že získají licence, schopni získat. A pořád věří, že se jim podaří „nějak“ umluvit i úředníky v EU, aby nad trochu znevolněným obchodem přivřeli oko. Takže zákon, prokorupční zákon mít budeme.

A co je hlavní, byla zmařena příležitost bojovat proti korupci tím, že se korupční prostředí změní na tržní a korupce ztratí smysl. Zruší-li se v této oblasti regulace, tak si prodejci benzínu, kteří budou ručit za obsah benzínu a jeho kvalitu, koupí líh od toho, kdo ho bude schopen vyrobit a zaručit, že vyrobený líh nebude zneužit k potravinářské výrobě. A koupí jej za cenu, na níž se dohodnou. Nikoho nenapadne podplácet úředníky, protože ti o tom nebudou rozhodovat. Nebude třeba minimální ceny, protože ten, kdo bude umět vyrobit levněji, prodá víc. A budou-li evropské dotace, tak je dostane ten, kdo prokáže smlouvou, že prodal.

Nejúčinnějším prostředím znemožňujícím korupci je totiž tržní prostředí. Ani blbec neuplácí tam, kde může pohodlně nakupovat.

Osobní stránky Jiřího Pospíšila

senátor za ODS

Jiří Pospíšil