2.5.2024 | Svátek má Zikmund


POLITIKA: ČSSD chce utrácet, Babiš je proti

7.2.2014

Bylo to velmi zajímavé panoptikum ministerských slibů. Výhradně se týkalo ministrů jmenovaných za ČSSD. A hlavní přeborníci byli nový ministr školství Marcel Chládek, který už avizoval, že chce řádově 3 mld. Kč navíc.

Pozadu nebyl Jan Mládek, který už začal naplno realizovat svou politiku proti "parazitům", rozuměj OSVČ. Velmi se rozmáchl i ministr zdravotnictví, který chce zrušit všechny poplatky, a ministryně práce a sociálních věcí, která chce zrušit druhý pilíř důchodové reformy. Údajně jí zbývá jen maličkost - co s penězi, které už v druhém pilíři jsou. Že by je chtěla "znárodnit" (rozuměj ukrást), to nepředpokládám. Nicméně dnes je v systému druhého pilíře asi 80 000 účastníků. Jak by tak malý počet mohl ohrozit průběžný systém důchodového zabezpečení, když bylo v plánu, že ten systém snese až desetinásobně větší počet lidí v druhém pilíři, to zůstává nezodpovězeno.

Všichni ostatní ministři uvádění do funkcí za ANO a lidovce se chovali mnohem rozumněji. Žádnými miliardami nešermovali a ministr obrany se dokonce vyjádřil tak, že se bude snažit o to, aby příjmy vojáků neklesly.

Andrej Babiš však takové plány ministrů za ČSSD považuje za velmi předčasné. Nejprve je nutné podle jeho slov prokázat, že ministři dokáží ve svých resortech šetřit, a teprve poté je možné uvažovat, jak se ušetřené peníze v daném resortu využijí, tj. jestli se utratí nebo ne. To je naprosto racionální stanovisko a chtělo by se dodat "jen houšť". Pokud se ukáže, že Babiš to se svým programem šetření myslí skutečně vážně, stane se nenáviděnou personou celé ČSSD. Dnes zatím různí představitelé ČSSD Babiše brání, pokud jsou dotazováni, jak ovlivní případný rozsudek bratislavského soudu o Babišově vědomé spolupráci se StB jeho další působení ve vládě. Expert Jiří Dienstbier, ale i předseda Bohuslav Sobotka unisono tvrdí, že voliči věděli o tom, že je Babiš podezřelý ze spolupráce s StB, přesto mu dali hlasy a tím jeho pozici na české politické scéně "stabilizovali". Co mají ostatně chudáci sociální demokraté říkat. Vždyť ten samý problém má KSČM, jejíž předseda byl také veden ve svazcích StB jako spolupracovník a vysoudil, že o tom "nevěděl".

Současný postoj ČSSD k Babišovi se proto může velmi rychle změnit. Nedá-li ministr financí Andrej Babiš zelenou plánům socialistů na utrácení, očekávám, že to bude právě tato partaj, která bude pozici Babiše oslabovat a začne se na jeho případné kolaboraci s StB, lidově řečeno, "vozit". Takže nakonec budeme stát za Babišem i s jeho škraloupem, protože většině národa kromě levičáků jde z plánů ČSSD na roztočení spirály dalšího zadlužování státu hlava kolem. Jo, to jsou ty paradoxy!

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz