2.5.2024 | Svátek má Zikmund


POLITIKA: Česká republika – v likvidaci

18.3.2010

Nový název s volebním dodatkem ČSSD

ČSSD si půjčí od všech občanů - ve „věku“ od ještě nenarozených do smrtelné postele - peníze na to, aby jen některým z nich, kteří netuší a hlavně mají volební hlas, něco z toho dala. To je hlavní smysl volební kampaně ČSSD.

Vše, co doposud představila tragikomická skupina Paroubek a spol. ve svém novém hitu „Všechno vím, všechno znám, o všechny se postarám“, nás jen v prvním roce jejich případné vlády bude stát 47 mld. Ani razantní zvýšení daní přímých i nepřímých není schopno naplnit kasu pro jejich plány při platnosti dalšího jejich „slibu“, a sice snížení zadlužování. To není pravicová propaganda, to je prostý výpočet. Zde si zároveň všimněme, aby to bylo jasné skutečně i těm nejméně chápavým, že nejde zastavení zadlužování, nebo snad o snižování dluhu. Jde o to, že si Paroubek chce půjčovat dál každý rok, jen o něco málo méně. V praxi to znamená že státní dluh se bude každý rok dál prohlubovat a úroky z něj budou každý rok dál růst. Kromě těch „ekonomických expertů“, kteří pracují pro banky těžící z možnosti každý rok nakupovat dluhopisy České republiky, tento model odsuzují všichni ostatní ekonomové.

Každý týden se v pořadech na různých televizních kanálech dozvídáme, že jednou z největších chyb lidí je půjčování si na zaplacení starých půjček. Ve stále větším počtu jsou otevírány právní poradny „zdarma“ ve městech proto, aby se na ně lidé v nouzi mohli obracet. Hitem v posledních letech se tak nakonec stala práce exekutora, kterou lze považovat za jednu z nejjistějších a nejperspektivnějších vůbec, neboť počet exekucí stoupá a není výhled, že by to mělo být jinak.

Voliči ČSSD se nemají na co těšit ani v případě výhry Paroubka ve volbách. Naopak. Dopady na ně samotné budou při takové volbě ještě tvrdší. Podstatná část voličů této strany dosáhla nižšího vzdělaní, jsou odkázáni na zaměstnanost u státu (jenže v mnoha případech by nemuseli – ale takto je to pohodlnější) a ve skutečnosti neovládají kapitál a nepodílí se na rozhodovacích procesech v práci či ve společnosti (pro kritiky mého konstatování: použijte google). Až jejich volba pro ČSSD přestane bavit tu druhou stranu, což nebude trvat dlouho, a "do ulic" vyjdou lidé ovládací kapitál, zaměstnavatelé, investoři, lidé vzdělanější a neodkázaní na stát, přitlačí k pomyslné zdi ve jménu budoucnosti České republiky a dětí nás všech každého, kdo to dopustil.

Jsem si jistý, že extrémní utahování opasků, které nás v takovém případě čeká, se nejvíce dotkne právě voličů ČSSD, kteří v bláhovém přesvědčení, že je to nepotká za doby jejich vlastního života, pochopí svou chybu v prospěchářském a sobeckém uvažování. Paradoxně tak, jakkoli jim to nedochází, se letošní volba ČSSD otočí záhy proti nim samotným a s dopadem větším, než si dnes myslí.

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora