21.5.2024 | Svátek má Monika


POLITIKA: Čas na oranžový úklid

29.12.2011

Hladinu oranžového rybníka vzedmuly vlnky. Už i v sociální demokracii se otevřeně hovoří o kmotrovství a klientelismu. Role, kterou sehrál předseda ČSSD na Pardubicku Miroslav Váňa v kauze uplácení reportérů televize Prima, přiměla jeho kolegu poslance Václava Neubauera, aby vytáhl do boje za očištění strany od kmotrů. Proti intrikám a za personální změny se postavil i pravděpodobný kandidát na pardubického hejtmana Pavel Svoboda. Krajský výkonný výbor sociální demokracie sice posléze vyjádřil Miroslavu Váňovi důvěru, to ale nic nemění na skutečnosti, že důležitý pohyb byl zahájen

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier zase za "ztělesnění klientelistické politiky" označil šéfa pražské sociální demokracie Petra Hulinského. Dienstbierovi, který v Praze vedl kandidátku do komunálních voleb, vadí letité vazby mezi ČSSD a částí ODS. Zná též dávný příběh o Hulinském coby průkopníkovi "autobusové demokracie", kdy se nabírají rychlokvašení straníci a svážejí k tomu či onomu hlasování. Vadí mu i stíny nad sponzorováním postižených sportovců městskými firmami přes společnosti, v nichž figurují Hulinského blízcí spolupracovníci. Spor neskončil Hulinského vyloučením ze strany, jak požadoval Dienstbier, leč alespoň odchodem z vedení pražské organizace. I to má ale ten efekt, jako když otevřete okna, dveře a způsobíte průvan.

Média propírají také další sociálně demokratické hříšníky. Jaroslav Palas například mlží kolem financování výstavby luxusního penzionu. Jeho kolegové z regionu zareagovali zřetelně: pro příští období už nominovali na moravskoslezského hejtmana někoho jiného. Na Olomoucku se snaží o návrat do politiky bývalý předseda Sněmovny Miloslav Vlček, jenž se musel stáhnout kvůli bezhotovostním finančním transakcím za pomoci papírového pytlíku. Mnohé to pochopitelně pobuřuje, nicméně Vlček je aspoň natolik soudný, že míní projít sítem většinového volebního systému, který jej přinutí se před voliči jednoznačně obhájit.

Jakkoli je ČSSD vzdálena kmotrovským orgiím zmiňovaným v souvislosti s ODS, svá slabá místa má. Již léta je skloňováno zejména Ústecko a Praha. Nebylo by tudíž od věci, aby se vedení sociální demokracie před zahájením tvrdé a špinavé předvolební kampaně s nespočtem podpásovek od protivníků pokusilo o preventivní velký úklid. Ten by ostatně mohl sblížit Bohuslava Sobotku a Michala Haška. Je přeci jejich společným zájmem, aby ČSSD šla do krajských i sněmovních voleb s nepokaňkanou pověstí.

Kdysi bylo zvykem pochybnosti nad konkrétními politiky odbývat poznámkami o souboji kohoutů na vnitropartajním dvorku a nabádáním ke společnému prosazování potřeb voličů. Jenže na to je pozdě. Lidový dům se letos – pod heslem "Mluvte nám do toho" – statečně rozhodl hrát před občany s odkrytými kartami. Na nedávné programové konferenci sociální demokracie zariskovala, na rozdíl od politické konkurence se přiměla vyslechnout i kritické hlasy a víc prostoru než svým členům poskytla hostům zvenčí – z občanských sdružení, neziskových organizací, odborů, profesních komor. A hned v několika vystoupeních se dočkala výzvy: Zbavte se svých korupčníků a klientelistů!

Když už se jednou sociální demokracie odhodlala opustit kuloární kejkle a na rovinu komunikovat s veřejností, neměla by zůstávat stát na půli cesty. Zatím bohužel stojí. Na pozadí sporu Dienstbier - Hulinský nejužší partajní grémium doporučilo představitelům sociální demokracie řešit vnitrostranickou polemiku na půdě ČSSD. Podobně krajský výkonný výbor sociální demokracie na Pardubicku v souvislosti s kauzou Váňa požádal všechny členy strany, aby přes média neřešili žádné vnitrostranické spory. Tato diskuse prý patří výhradně na neveřejnou vnitrostranickou půdu. V opačném případě podle přijatého usnesení dochází k poškozování stanov a k poškozování strany jako takové. Z podobných pštrosích postojů mrazí. Selský rozum říká, že politické strany ohrožují především neeticky jednající šibalové, nikoli jejich kritici. Stejně tak by si měli sociální demokraté položit ruku na srdce. Copak by třeba bez Dienstbierova razantního prohlášení a s ním souvisejícího veřejného tlaku Petr Hulinský svůj post opustil? Jednalo by vůbec bez tohoto impulsu ústřední grémium oranžových o pražské situaci? Vždyť zkušenost z propírání nepříjemných kauz na vnitrostranické půdě je zpravidla taková, že dojde k jejich zametení pod koberec.

Aby ČSSD obnovila důvěru lidí v politiku a politické strany a ukázala se jako kompetentní pro nekorupční spravování země, musí předvést, že její vnitřní demokratické a kontrolní mechanismy nezrezivěly, ale také to, že je otevřená veřejné debatě i v jiných než čistě programových bodech.

Psáno pro ČRo6