27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Babišova bezradnost

23.10.2020

Bezradnost premiéra Andreje Babiše je v kontextu událostí posledních tří týdnů zřejmá. Očividné také je, že nejlogičtějším vysvětlením toho, proč vláda čekala s kroky k omezení nástupu viru v poslední fázi léta (což řada odborníků navíc předvídala), byl strach o výsledek krajských voleb. Zatím se prostě věrohodnější důvod nedaří najít. A to je opravdu ostuda.

Ale abych byl vůči premiérovi spravedlivý, byla to opozice v čele s trapně pokryteckým Petrem Fialou, kabaretním předsedou ODS, která se koncem srpna až pohrdavě a rozhodně teatrálně ptala po smyslu protikoronavirových opatření spočívajících v nošení roušky. Pan Fiala by měl mlčet a zkoušet si hledat jinou živnost než prohlubovat trapnost české politiky, která i tak obývá dlouhodobě a umanutě suterén.

Je vidět, že náš premiér ve svém bohatém podnikatelském životě, kde léta tvrdě loktařil, přebíral přátelsky i nepřátelsky konkurenční firmy a budoval své impérium, nikdy nebyl pod žádným pořádným tlakem. Zatím vždy vše řídil, organizoval, měl pod kontrolou a nečelil ničemu, co by se podobalo situaci, kdy mu někdo rozkope bábovičky. Koronáč, ta čínská breberka, to je panečku jinej pašák, ten se nezastaví a neptá na jaře, cos dělal v zimě. Jede si po svém, často více či méně nevyzpytatelně, a uvádí nás v údiv, co všechno zvládá. A tady se ukazuje, že politik nevystavený testu enormních tlaků emergentní situace a hrozící katastrofy v předchozích letech snadno podlehne panice, žvaní, až blábolí a navíc udržuje paniku v chodu. A „panika ve válce nesmí se šířit“, jak říká ve své slavné větě závodčí z Putimi Josefu Švejkovi.

Ani náhodou se nepřidám k těm, co považují současný stav za vládnutí plukovnické junty, protože to je nebetyčná hloupost a ignorantství. Považuji to za stav, kdy vzdělaný voják a odborník Roman Prymula je shodou docela dobrých okolností ministrem odpovědným za to, že se nám nepodělá zdravotnický systém. To byl první správný krok premiéra na počátku podzimu. A je docela možné anebo jinak, vůbec nelze vyloučit, že Roman Prymula a šéfové nemocnic budou čelit situaci, kdy bude nutno připustit a zavést stav, kdy se pro obrovský tlak těžkých marodů bude rozhodovat, koho léčit a koho už s nasazením drahé a složitě obsluhované techniky ponechat spíše jeho osudu. Ignoranti a bojovníci za svobodu toto nechtějí vidět, protože se davově rozhodli zcela sobecky bojovat s virem tím, že budou dělat, že tu není. a pokud je, tak nestojí za pozornost.

Zpět k premiérovi: bude nejlepší, když už nebude prosazovat politická rozhodnutí jinak, než jak velí odborná hlediska těch, kteří věci opravdu rozumí, a ukázní se. Aspoň na dobu nejkritičtější, a tou je blížící se zima. Čípek na klídek a rozvahu. A těm, co se ujímají na obrazech hrůz vojensko-epidemiologické diktatury, bych připomněl, jak mnoho pro tento svět udělali jiní dva vzdělaní a rázní vojáci, a to generálové Douglas MacArthur a George Catlett Marshall. Možná je to přirovnání trochu přitažené za vlasy, ale nechte si to projít třeba hlavou. Nechte si řeči o juntě od cesty a srovnejte se, vy nevěřící chvíli do latě. To ještě nikomu nikdy neuškodilo.