26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Angažovaná nevolba

2.6.2010

Navzdory předvolebním průzkumům pravice zvítězila. Můžeme to komentovat slovy Petra Nečase jako vítězství zodpovědnosti. Lépe řečeno: vítězství menšího zla v nezodpovědnosti. Neobliba ČSSD byla už signalizována házením vajec na Paroubka studenty a následně studentskými volbami. Ano, zvítězili mladí, kteří jsou si více vědomi zodpovědnosti, protože v tomto státě prožijí svůj život a dluh by museli splácet oni. Nicméně hrozivé předvolební průzkumy představující drtivé vítězství levice se nenaplnily, protože mnozí, kteří ve výzkumech figurovali, k volbám nešli. A oni nakonec byli tou myškou, která vytáhla řepu.

Myslím si, že docela velká skupina lidí nevěděla koho volit. Ekonomická a politická situace byly takového rázu, že lidé stáli většinou před nelehkým rozhodnutím. Když zvolí levici, je jasné, že si ještě nějakou dobu užijí, dokonce dostanou vyšší důchody a ve zdravotnictví možná rok nebo dva ještě nenastane krach. Ale co potom? Samozřejmě, že části lidí je to jedno, jsou takoví, kteří klidně zadluží dům kvůli dovolené v Řecku a přijdou o něj v následné exekuci. Ti tvoří jistě velkou část voličů ČSSD. Paroubek se domníval, že je takových lidí většina a zaměřil na ně svoji propagaci. Vedla ho k tomu zkušenost z krajských voleb v roce 2008. Jenže to neodhadl dobře. V krajských volbách, které byly o třicetikorunovém poplatku ve zdravotnictví, vyhrál, ale bylo to opravdu kvůli poplatkům? Nehrály v tom také roli skandály v ODS a ještě k tomu poplatky dosti nevhodně a nevysvětlitelně uplatněné také na recepty, což vypadalo jako další pokračování korupce, kterou si zaplatila lékárnická mafie?

Ale vraťme se k nelehkému rozhodování v současných volbách: Levice tedy znamená krach financí, a proto mohla být volena jen opravdu nezodpovědnými občany. Pravice znamená volit diskreditované politiky ODS, většinou tzv. dinosaury, pohybující se v politice dlouhou dobu a mající na svědomí částečně i stávající nepříznivý stav. Navíc to znamená utahování opasků, žádné zvýšení důchodů a nepříjemné reformy ve všech resortech. To nejvíce akcentovaly TOP 09 a VV. Ale volbou pravice budoucnost vypadala v lepších barvách.

Přesto se domnívám, že většina lidí se velmi těžce rozhodovala. Nechtěli ani to, ani ono. Prostě chtěli nemožné a to mohlo být vysloveno jako nezadlužování a zároveň nedělání reforem. Jenže nelze obojí, toho si musí být vědom každý trochu přemýšlející člověk. Pamatuji se na různá vyjádření lidí, kteří to komentovali asi takto: „Kdyby nebyla korupce, kdyby se všechno nerozkradlo, nemusely by se dělat reformy.“ Obvykle nebylo snadné těmto lidem vysvětlit, že korupce je sice obrovská, ztráty a rozhazování ze státního rozpočtu také, ale propad příjmů za krize je o číselný řád vyšší, že samotné odstranění korupce je sice důležité, ale rozhodně není rozhodujícím činem v odstranění zadlužování. Důležité bylo, že to posléze alespoň někteří pochopili. Pokud nevolili VV, nejspíše nešli k volbám, protože prostě opravdu nevěděli „co by“. A to byly ty hlasy, se kterými Paroubek počítal a které jako hlasy nespokojenců předvolební průzkumy přičetly Paroubkovi.

Stejně ovšem musím těmto lidem poděkovat a když vidím situaci v Řecku, kde vytahují komunistické symboly, nezajímá je stav ekonomiky a domnívají se, že někdo jiný za ně zaplatí účet, potom přece jen musím uznat, že naši lidé jsou zodpovědnější. Když nevědí „co by“, potom přenechají rozhodnutí jiným.

Převzato z Podracky.bigbloger.lidovky.cz