27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLEMIKA: Radní mohou navrhovat zákony

28.9.2010

Po přečtení komentáře pana Zbyňka Petráčka publikovaném na serveru Neviditelný pes.cz ve čtvrtek 23. září 2010 pod názvem Volte většinu, která nesmrdí považuji za nezbytné se k němu vyjádřit. Důvodem je skutečnost, že pan Petráček uvádí v textu mé jméno v souvislosti s mylnými informacemi, které bych tímto rád uvedl na pravou míru.

Pražské zastupitelstvo může navrhovat zákony i proti dealerům drog

Redaktor Zbyněk Petráček si ve svém komentáři položil otázku, jak chce pražská radnice zpřísnit trest za nabízení drog dětem, když stanovení výše trestu je v pravomoci legislativy. Nevím, jestli si pan Petráček uvědomil, že v rámci zákonodárné iniciativy má Zastupitelstvo hlavního města Prahy, stejně jako zastupitelstvo každého kraje, právo předkládat parlamentu návrhy zákonů. Zvolení zástupci ODS proto budou navrhovat zvýšení dolní trestní sazby za distribuci drog dětem ze současných dvou let na dvojnásobek, tedy čtyři roky. Navrhovaná změna zákona zabrání tomu, aby dealeři drog odcházeli od soudu jen s podmíněnými tresty. Přísnější tresty budou udělovány okamžitě každému, jakmile se prokáže, že drogu dítěti nabídl. Pevně věřím, že takový návrh zákona najde podporu nejen mezi zákonodárci ODS, ale napříč celým politickým spektrem.

Bohužel nevím, jestli se nad mými volebními billboardy podivují Vlámové, Italové či Rakušané, jak píše Zbyněk Petráček. Myslím si ale, že stejně jako česká veřejnost by jistě uvítali před několika dny v pražském zastupitelstvu schválený návrh novely silničního zákona. Nejen ODS prosazované úpravy nám pomohou, a já věřím že definitivně, vyřešit problémy s posledním zbytkem nepoctivých taxikářů v metropoli. Přestože se situace v této oblasti v Praze značně zlepšila, možnost ukládat sankce přímo konkrétnímu řidiči, vybírat od něj kauce nebo mu uložit zákaz činnosti a zabrat vozidlo, stále bohužel chybí. To je jeden ze zcela konkrétních příkladů využití zákonodárné iniciativy hlavního města.

1. náměstek primátora hl. m. Prahy

Rudolf Blažek