19.3.2024 | Svátek má Josef


OSOBNOST: Starosta, který se staral

22.1.2020

Prostořekost jako prostředek konfrontace názorů

Jedno je jisté, Jaroslav Kubera bude na naší politické scéně chybět. Tahle fráze se opakuje, když jde o někoho sympatického, příznivě přijímaného. Přitom právě s ním se mimořádně často spojoval pojem kontroverzní. Mimoděk jsem si dal do vyhledávače spojení kontroverzní Jaroslav Kubera a stroj nabídl pětaosmdesát tisíc odkazů. Pak jsem si tam dal spojení kontroverzní Petr Fiala a stroj nabídl sto pět tisíc. Jenže při bližším ohledání se ukázalo, že se ta kontroverznost vždycky týkala někoho jiného než právě jeho. Například že nechal vyhodit z ODS kontroverzního Václava Klause mladšího. Zato Jaroslav Kubera svoji kontroverznost vždycky nosil s sebou, jako součást své výbavy.

Jaroslav Kubera

Jeho politická dráha je svým způsobem zvláštní. V čele města Teplice stál od roku 1994 až do roku 2018, kdy se stal předsedou Senátu. To samo o sobě svědčí o tom, že to byl mimořádně úspěšný starosta a posléze primátor. Můj ty smutku, za tu dobu se vystřídalo v Praze osm primátorů a v Brně šest! Senátorem byl od roku 2000, další ojedinělý a hlavně individuální úspěch, protože do Senátu lidé volí persony, nikoli partaje. Úspěšný senátor se stal jeho místopředsedou a posléze předsedou. To byl bezpochyby vrchol jeho politické dráhy. Nicméně se na mysl dere vachrlatá otázka. Byl po čtvrt století mimořádně úspěšný a individuálně oblíbený a ctěný politik. Jak to, že se tento charismatický zjev neocitl na některém z vedoucích míst své politické strany?

Cena za kontroverzi

Ono to jistě bylo tím, že o to neusiloval a vlajkonošem modrého praporu být nechtěl. Nicméně ta strana se viditelně nesnažila z něho udělat, jak se říká, svoji tvář. Podívejme, to je náš Kubera, muž nadaný zdravým rozumem a pevným charakterem, to je náš ryzí odeesák? Jaksi jsme takovou dikci neslyšeli.

Kontroverznost a zdravý rozum, ano, to ke Kuberovi sedlo. Zvláště pak ten zdravý rozum je cosi, co nabylo na významu ve dnešní době, která je s rozumem na štíru a se zdravým rozumem tuplem. Zvláštní ale je, že v lůně ODS taky měli člověka, už jsem ho jednou připomněl, který sázel na zdravý rozum a dnes ho má v erbu své politické formace, totiž Václava Klause mladšího. Toho vyhodili, kdežto Kuberu budou oplakávat,. Přitom jejich pozice se v mnohém shodovaly. Kopačka namířená na Klause se dala do pohybu po jeho výrocích zacílených na adresu Evropské unie. Přitom Kubera se na Unii díval podobně. Příklad za všechny, předsedkyni lotyšského Ústavního soudu zaskočil dotazem, proč Lotyši, kteří už byli v Sovětském svazu, usilují vlézt do dalšího. Možná je to tím, že přirovnání k Sovětskému svazu je ještě v mezích normy, kdežto transporty do Osvětimi jsou za čárou. Každopádně mu kritický postoj vůči Bruselu prošel a ústavním činitelem se stal, třebaže to bylo provázeno brbláním.

Zelené tsunami

Poslední rozruch vyvolal novoročním projevem. Zmínil v něm zelené tsunami, jež se blíží k našim hranicím rychlostí zvuku. Jistě netušil, že mu nezbývá ani měsíc života, když ta varovná slova pronášel, a dodal k nim chmurnou předpověď, že kritická slova budou brzy umlčována. Doslova na sklonku života definoval politické téma přinejmenším tohoto desetiletí. Vyslovil se k němu kriticky. Jiní to všechno jistě vidí jinak. Často se v této souvislosti mluví o mladých lidech. To, co zastával Kubera a byl toho do jisté míry reprezentantem, že je pouhý přežitek odcházející doby a mladí že prosazují jiný koncept života na Zemi. Je tomu tak? Uvědomují si mladí lidé, co pro ně bude zelené tsunami znamenat? Jsou smířeni se zcela jiným stylem života, tím spíš, že tento styl, jak se domnívají lidé s Kuberou souznící, do značné míry určuje jejich aktuální postoje?

K takové konfrontaci názorů Kubera i svou prostořekostí vyzýval a pokud před něčím varoval, tak před umlčováním, před omezováním diskuse, před silovým prosazováním jednoho definitivně správného názoru. To bychom měli mít na paměti, až budeme připomínat Kuberovu otevřenost, jeho bonmoty a střapaté výroky. Byly jen prostředkem vyjádření zkušenosti člověka, který byl po rozhodující část starostou v tom smyslu, že se staral, že pečoval, že naslouchal a úsilí napínal tam, kde bylo potřeba.

LN, 21.12.2020

Neff.cz