30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


MOV: Špatné rozhodnutí

13.12.2023

Ruští a běloruští sportovci budou moci startovat příští rok na letních olympijských hrách v Paříží. Rozhodl tak Mezinárodní olympijský výbor. Považuji ta za špatné rozhodnutí. Tito sportovci by měli být vyloučeni z olympijských her, jelikož jejich země se podílejí na brutální nevyprovokované agresi proti sousední Ukrajině, při níž umírají nevinní lidé.

Já jsem proti uplatňování principu kolektivní viny, mezi ruskými sportovci jsou i slušní lidé, kteří tuto hanebnou válku proti sousední zemi odsuzují.

Jenomže toto řešení je takové polovičaté a dá se snadno obejít. Je pravdou, že ruští a běloruští sportovci musejí startovat pod neutrální olympijskou vlajkou a v případě vítězství jim nebude hrána hymna jejich země. Startovat nesmí ani ti, kteří otevřeně podporují ruskou útočnou válku proti Ukrajině. Zákaz se týká i týmů obou zemí, což znamená, že Rusové a Bělorusové se nebudou moci zúčastnit soutěží ve fotbale, házené a dalších kolektivních sportech. Zákaz se týká i sportovců, kteří jsou členy vojenských či policejních klubů. A tady se nachází kámen úrazu. Takový výnos se totiž dá snadno obejít a Rusové to už dělají. Přesouvají sportovce z týmů silových složek do civilních klubů, aby se tak vyhnuli postihům a mohli startovat na olympiádě.

Jak se dalo čekat, tento verdikt vyvolal vlnu nesouhlasu v celém světě. Proti se staví některé mezinárodní sportovní federace, například světová atletika. Její představitelé kategoricky vylučují start Rusů a Bělorusů na pařížské olympiádě a kladou správnou otázku: „Jak se pozná, že onen konkrétní sportovec je proti válce na Ukrajině, když mlčí?“

O této tématice jsem četl několik článků na českých webech, jejichž součástí byly i ankety o účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách. Obecně vycházejí tak, že osmdesát a více procent hlasujících s ní nesouhlasí. Jsem také rád, že rozhodné ne vyřknul i Český olympijský výbor: „Od samého počátku válečného konfliktu na Ukrajině odsuzujeme ruskou agresi a porušení olympijského příměří a podporujeme sankce vůči Rusku. Nesouhlasíme s jakoukoli formou účasti Ruska a Běloruska v kvalifikacích na olympijské hry nebo na hrách samotných po dobu trvání válečného konfliktu na Ukrajině. Situace na Ukrajině se nás hluboce dotýká a moc si vážíme toho, jak se český sport postavil k pomoci ukrajinským sportovcům a občanům. Neztotožňujeme se s rozhodnutím MOV.“

Dobrý příklad můžeme najít i v minulosti. Přestože už bylo tři roky po válce, letních olympijských her v Londýně v roce 1948 se nesměly zúčastnit Německo a Japonsko kvůli předchozímu vyprovokování hrůzného válečného konfliktu. Vůči Rusku a Bělorusku by se nyní mělo postupovat stejně. MOV by proto měl svoje rozhodnutí předhodnotit. V opačném případě hrozí bojkot olympiády ze strany Ukrajiny a dalších zemí a také odchod některých významných sponzorů.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS