27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MEJLEM: Pro Čunka bylo včera už pozdě

31.3.2007

Pro Čunka bylo včera už pozdě
Postup vedení KDU-ČSL i postup vlády při řešení případu předsedy strany a místopředsedy vlády odporuje nejen zvyklostem, které jsou zažité ve fungujících demokraciích - zejména pak v zemích EU, kterým se chceme postupně přiblížit - ale je pro politickou kulturu v zemi zhoubné a škodí především panu Čunkovi, který snad ani - nepochopil.
Jiří Čunek pro sebe žádá „rovné šance“, jako by nevěděl, že je v daném postavení mít prostě nemůže. Jako první vicepremiér je druhým nejmocnějším mužem v zemi a vyšetřovatelé policie, státní zástupci i případní soudci to jistě vnímají. Vědí, že za jejich klientem stojí vládní strana, premiér, ba celá vládní koalice, vědí, že se případu zmocnila média a skrze ně i „široké masy lidu“. Jsou také jenom lidmi a mají svoje starosti, rodiny a děti, také svoje limity, obavy a strachy i různou mírou osobní statečnosti. Jejich kvalita (i nekvalita) sice musí a má dopadat na každého občana stejně, ale v případě takového „kalibru“? To je přece událost! Kolik takových případů jim život nabídne?
Za vlády pana Topolánka, která se prezentuje jako silně protikorupční, jsme se stali poprvé v dějinách svědky toho, že se člen vlády (!) stal osobou policií obviněnou a vyšetřovanou. Tento stav má sotva obdobu v jiné zemi na světě.
Když se před časem někdejší předseda lidovců pan Kalousek angažoval v případu premiéra Grosse (který tehdy ani nebyl obviněn), důrazně trval na jeho odchodu, protože „svět se díval“. Ano, Česká republika si nezaslouží, aby ministr její vlády byl stíhán, vyšetřován a případně souzen. Ponechá-li si KDU-ČSL pana Čunka na postu předsedy strany, je to její rozhodnutí, do toho nikomu nepatří zvenčí zasahovat. Ale pro odchod z postu vicepremiéra bylo už včera pozdě, zejména pokud se ukáže, že je Jiří Čunek čistý jako lilie. Kolik lidí uvěří?
František Vízek

Hloupost bez přívlastků
Některé pojmy se brání přívlastkům. S nimi vypadají kupodivu nahatější a rozplizlejší, přestože se je přívlastkem snažíme zpřesnit a zpřístupnit.
Někdy se jim ale nemohu ubránit.
Páně Topolánkův SMS neomalený výrok, jež roztrpčil antifašisty, přičítám hlouposti křupanské, snad pozůstatku vojenské výchovy. Následnou žalobu pana Kubíčka a bleskurychlé reakce pana Paroubka hodnotím jako hloupost nenávistnou a vypočítavou.
Znamená to tedy snad, že premiérem je nervově labilní křupan, předsedou největší opoziční strany člověk stižený chorobnou nenávistí, a žaloby podává kdejaký vypočítavec (nemohu se ubránit neeufemistickému, ale daleko přesnějšímu, pojmu vyčůranec) ?
Nebo jsou to všichni jen docela obyčejní hlupci bez přívlastků ?
Ladislav Šobíšek

Co nevymyslila ani STB
Ona proklínaná STB používala jistě velmi rozsáhlý rejstřík triků, tlaků, vydírání, pomluv a dalších prostředků z arzenálu nejhlubších sklepení tzv. morálky, ale mám pocit a to již nějakou dobu, že nedošla až k používání nepravd a pomluv jakoby řečených těmi, které má pošpinit. S tímto trikem jsme se setkali významně v předvolební kampani před loňskými volbami, kdy se objevily masivně pseudobillboardy ODS se sdělením typu ..okamžitě zrušíme minimální mzdu, snížíme daně bohatým a zvýšíme je chudým a jiné. Většina těchto zbabělých hesel se naprosto shodovala s propagačními výkřiky představitelů ČSSD a KSČM, kteří nemaje zřejmě vlastní hodnoty , snažili se voliče takto a na této úrovni zastrašovat.
Následně se objevily pseudobillboardy, jakoby jménem pana Kalouska, sdělující jeho přiznání k následkům koupě nekvalitních padáků, dále sebevychvalovačské billboardy se sdělením pana Topolánka, že on je jednička a zcela nedávno v rámci štvanice podporované většinou tzv. hromadných sdělovacích prostředků, zase plakáty s přiznáním pana Čunka k úplatkům a k jeho“ lásce“ k cikánům.
To, co považuji za svinstvo je anonymita zbabělců, kteří to ve prospěch svojí „takydemokratické“ strany objednají a nechají vyvěsit. Nejnověji a poprvé „podepsané“ stranami současné koalice je vyvěšeno pod nápisem ODS mínus sdělení, že zdravotní úkony budou platit i děti a důchodci.
Abych se vrátil nakonec k úvodní úvaze. Ať vzpomínám jak chci, od padesátých let, kdy při procesech se přiznávali předem zmučení a podlomení odsouzení ke zločinům nebývalých rozměrů, jsem později a to ani v dobách normalizace nečetl ani na plakátech ani v Rudém Právu sdělení že, ten či onen disident prohlašuje svým jménem veřejně, že chce svrhnout komunisty za každou cenu, nebo jiný výrok podobný těm, o nichž jsem se zmínil výše.
Kam až se sesunula kultura komunikace politických stran na tzv. levé straně politické scéně,lži a podvodné jednání jako pracovní nástroj politiků? Na druhé straně proč ne, dělali to vždy a forma prezentace lží se vyvíjí.
A pokrok se nedá zastavit.
Jiří Bečvář

Topolánek a míra VKUSU. Jak se to rýmuje?
Pan Toplánek - chlap s gulama - včera prohlásil, že mediální štvanice na Jiřího Čunka přesahuje míru VKUSU! To promluvil vskutku ten pravý. Z jeho dílny vyšly výrazy jako "es kommt der Tag", "osvětimská lež", "noc dlouhých nožů", "euroústava = shit", také ve Sněmovně "búúúú" i veřejný vulgární prsteníček jako "jednička Kalouskovi" i sms "jak uplést z h.... bič" a do kamery fotografům: "běžte už do pr...." atd. A nyní je pan Topolánek kazatelem morálky a učitelem vkusu. Důvěryhodná proměna? Zbývá si ještě posvítit na média (Bubílková už netančí), to jest na "skotačení" umělců a komiků, kteří si v nových podmínkách narážky na NOVÉ MOCNÉ této země budou muset hodně rychle rozmyslet. Ruka spravedlnosti (ne-li Pospíšilova, pak jistě páně Langrova) je na dohled. Náš "chlap s gulama" bude nadále vtipně glosovat a mimicky a pantomimicky předvádět, co uneseme - a při tom kázat morálku, učit o vkusu a dbát, aby nás nekazila média. Těm se "utne tipec". Zvykneme si? Mnozí zřejmě ano. A někteří dokonce vezmou roztomilého Mirka v ochranu a stočí řeč jinam... Třeba na Paroubkův povolební projev.
František Vízek
František Vízek, Ladislav Šobíšek, Jiří Bečvář