27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MÉDIA: Převládá karikatura kongresu ODS

27.11.2007

18. kongres ODS, který se uskutečnil na pražském Žofíně, byl mediálně sledován spíše povrchně. Média čekala zejména na jakýkoliv náznak nesouhlasu s takovou vládní politikou, jakou představil na kongresu premiér Mirek Topolánek. Ještě s větší zájmem se pak média těšila na přímou kritiku Topolánka.

Proto se hlavní pozornost soustředila na větu z vystoupení místopředsedy ODS a středočeského hejtmana Petra Bendla, který vyzval Topolánka , aby „něco udělal“ se svým vztahem k médiím. Obdobně se mediálně uchytila větička z projevu ministra Vondry o tom, že „problémem ODS je příliš alfa-samců“.

Těm, kterým na Hradě nevoní Václav Klaus, zase připadá směšné, že se kongres ODS tolik zabýval opětovným zvolením Václava Klause prezidentem. Mimochodem, projevu Václava Klause na kongresu ODS se média ve své velké většině vyhnula velkým obloukem. Podobně se média vyhnula i způsobu přijetí, které se prezidentu Klausovi dostalo od delegátů kongresu. O tom se médiím příliš nehodí psát či informovat.

Přesto právě ve vztahu k opětovnému zvolení Klause českým prezidentem na období 2008 až 2013 se sluší poznamenat, že byla potvrzena vůle ODS zajistit Václavu Klausovi opětovné zvolení. Jak ale prohlásil Topolánek, tlačení „na pilu“ ve věci volby prezidenta u koaličních partnerů ODS by mohlo být kontraproduktivní. Žádný dodatek koaliční smlouvy o společné podpoře koaličních stran Klausovi se proto nechystá. V této souvislosti byl zajímavý i názor senátora Kubery, který zvolení Klause prezidentem na další volební období označil za prakticky jisté právě proto, že Klaus nemá rovnocenného soupeře.

Další poznámky různých pozorovatelů o „nezájmu delegátů“ či „křečovitosti Topolánka“ svědčí spíše o zásadní předpojatosti komentátorů. ODS totiž rozhodně nestojí o hranou jednotu názorů a násilný optimismus za každou cenu. Přesto se mi jako velmi účelové zdá právě ono informování o jakémsi nezájmu či lhostejnosti. Absence skutečně vážných rozporů tak vede právě ke zmiňované povrchnosti komentářů, které často kloužou až ke grotesknosti. Přitom diskusní příspěvek Tlustého, který byl ze všech diskusních příspěvků k výsledkům vládnutí trojkoalice nejkritičtější, není relevantně komentován. Naopak jako stěžejní se komentátorům jeví „omezování diskuse“, což je komické proto, že na diskusi byl vyčleněn čas až do pozdního sobotního večera a nebyl zdaleka vyčerpán. Tímto způsobem se jen akcentuje otevřený dopis několika členů ODS delegátům kongresu, který byl rozdáván delegátům kongresu a který o „omezování diskuse“ obsáhle informoval. Bývalý poslanec ODS Payne se právě údajným omezováním diskuse (a obecně důležitostí diskuse jako takové) zabýval. Jak mu Topolánek odpověděl-„tak diskutuj!“, nebylo médii vůbec zachyceno.

Neustálým problémem českých médií je záměna či směšování zprávy a komentáře. Komentátoři upřednostňují své vlastní interpretace událostí. Průběh kongresu bylo možné sledovat na internetu. Právě autentické projevy jsou pro zájemce o skutečný průběh kongresu tím nejlepším řešením.