27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


JUSTICE: Vláda zákona terorem?

15.4.2013

Udrží-li tandem Bradáčová-Zeman dosavadní trend, politiky i úředníky to bude bolet

Konkrétní osobnosti jsou nositelé idejí a jejich jednání utváří nejen aktuální směr vývoje společnosti, ale i dlouhodobé tendence a pravidla. V politice právě prezident provádí nové zaměření hřiště a každý den je to široce komentováno. Ale co území justice? Neprožívá náhodu právě teď svoji tichou revoluci? Změny, které budou udávat tón na další generace? Kdyby se měla psát učebnice, jak se mají státní zástupci chovat mediálně a obhajovat existenci státního zastupitelství, měla by bezpochyby jedna ze základních kapitol svůj název "Únor 2013".

Nejdříve Lenka Bradáčová a Pavel Zeman zveřejnili platy své i dalších státních zástupců, využívajíce atmosféry státnímu zastupitelství nakloněné, a tak se dovedně vyhnuli případným závistivým reakcím veřejnosti.

Následně uvedli do veřejného života kauzu soudce Havlína způsobem příkladným. Neporušujíce ani jedno ustanovení trestního řádu, navodili dovedně atmosféru odhalení něčeho skutečně zásadního, a přitom anonymizovali, o co ve skutku jde, tedy co se ve skutečnosti stalo i většinu zúčastněných osob. Soudce Havlín se mediálně jeví, bohužel pro něj, jako neoblíbený, tudíž obraz celého zásahu byl naprosto perfektní. Navíc schopnost napínat, kdo jsou ostatní účastníci, přinutila i mě, který si čte většinou denní tisk, pravidelně sledovat internet, jaké nové zprávy o věci vyjdou navenek.

Rozbít zkostnatělou justici

Vedle toho vedou oba zmínění dlouhodobý boj na frontě jménem "Nový zákon o státním zastupitelství", kde začínají pomalu mít také úspěch. Prochází norma v jejich návrhu počítající se zrušením vrchních státních zastupitelství a významně posilující organizační strukturu státního zastupitelství na poli boje proti korupci. Doktorka Bradáčová, pokud vystupuje, mluví vždy jasně, srozumitelně, nikoli způsobem, který by z odborného hlediska mohl kdokoli vyčítat. O tom, že dbá na svůj zevnějšek a stejně tak nejvyšší státní zástupce, není sporu. Jejich ojedinělé jednání v rámci celého justičního systému má jeden původ. Jsou bytostně přesvědčeni o své věci a cestě k ní obětovali svůj dosavadní profesionální život. Jsou odborně vybaveni, což není ve smršti zákonných předpisů málo, a mají ideový cíl. Tím je rozbít zkostnatělé prvky naší justice a nastolit systém, ve kterém bude docházet k manažerskému pojetí výkonu spravedlnosti, a to zejména v tom smyslu, že věci budou odsýpat, právní předpisy se budou ctít a nastolí se vláda práva. Lze očekávat, že v obdobném duchu se k jejich snahám připojí řada právníků zhruba od 30 do 45 let, kteří v branži začínají být před vrcholem svých sil.

Pro politickou reprezentaci a strážce starých pořádků se z nich stali nebezpeční soupeři, kteří to mediálně umí, jak shora zmíněné kauzy ukazují. Pokud je někdo chtěl zastavit či zničit, ujel mu vlak a kauza Havlín je definitivním překročením Rubikonu na cestě ke změně. Mohu na tomto místě ubezpečit obecenstvo, že pokud se podaří zřídit úřad pro boj proti korupci a udržet nastolený trend, začne docházet k závažným zásahům do dosavadních principů fungování státu, který bude politickou reprezentaci i celou úřednickou lobby ovládající fungování státu velmi, velmi bolet. Ostatně v tomto směru se těším na první skutečný střet, který se existujícími strukturami budou mít. Doposud se nic nestalo a nic nedělo.

Obroda státního zastupitelství

Pro fungování našeho státu je však klíčový střet odborný, kterým by měli projít. Státní zastupitelství, z podstaty věci hybatel společenských jevů v oblasti trestního práva, bude mít tendenci, stejně jako všechny silové resorty, vymykat se vlastní kontrole a stanovovat si vlastní pravidla. Abych si vypůjčil slova "největšího nepřítele právníků" prezidenta Klause, bude největším nebezpečím soudcokracie či státozástupnokracie nebo jaké hezké slovo bych vynalezl. V určitý okamžik dojde obroda k tomu, že tak jako právo bylo potlačeno, bude právo vzýváno a státními orgány bude tolerován pouze přístup, že se smí jenom to, co je zákony výslovně povoleno, jakékoli malé překročení předpisů bude tvrdě postihováno. Tendence k narušování soukromí jednotlivce, otevřená politiky sociální demokracie při rozmachu odposlechů, sledování a bohužel potvrzená Ústavním soudem, je jedním z hmatatelných nebezpečí, co snaha o absolutní vládu práva přináší. Stejně tak snaha o absolutní přezkoumávání všech politických aktů soudy nebo správními orgány. Což je mimochodem cesta, kterou otevřeli politici, když podání před ÚS začali zneužívat.

Vše toto souvisí s obrodou Státního zastupitelství realizovanou dvojicí Bradáčová-Zeman. Může se totiž stát, že dojde ke zvolení jakobínského směru, kdy se vláda zákona stane terorem, který znemožní řádné fungování státu a vystaví další elitu, jsoucí nad občanstvem běžným. Jedinou rozumnou cestou obrany budou dostatečně kvalitní soudy a soupeři. Jsem bytostně přesvědčen o tom, že advokáti budou schopni bojovat se zneužíváním principu legálního zneužívání prostředků právních norem. Je ovšem otázkou, zdali soudní moc najde ve svých řadách dostatek soudců, kteří řeknou "již dost, toto je věc politická, již dost, toto je věc občanských svobod".

Jakým směrem se dosavadní reforma justice bude ubírat, poznáme až v tom okamžiku, kdy se odporný padouch, zažalovaný doktorkou Bradáčovou, ocitne před obecným soudem a bude namítat, že veškeré odposlouchávání, sledování a špiclování, zákazy a příkazy, kterými se měl řídit, přesahují meze toho, co demokratický stát může vůči svým občanům používat a tolerovat a že nejde o něj, ale o demokracii jako takovou. Třeba až nám dostoupí k soudu něco, co jsme mohli vidět ve filmu Miloše Formana Lid versus Larry Flynt. Pak uvidíme.

Autor je advokát

LN, 12.4.2013