27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


JUSTICE: Drsný nástup nových poměrů

9.12.2011

Přestože je Stanislav Mečl vrchním žalobcem jen dočasně pověřen, padají hlavy jako na frontě

Tak razantní nástup nečekal asi nikdo. Krátce po příchodu začal nástupce Vlastimila Rampuly – dočasně pověřený pražský vrchní státní zástupce Stanislav Mečl – s personálními čistkami. A to v situaci, kdy není jisté, zda má jeho jmenování oporu v zákoně.

Masakr na státním zastupitelství

Jedním z prvních, kdo pocítil Mečlovo nekompromisní entré, byl právě Vlastimil Rampula. Toho ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v polovině října zbavil funkce kvůli údajným zásahům do vyšetřování kauzy zkrachovalé IPB. Následně Rampulu jeho současný šéf Mečl přemístil z odboru závažné hospodářské a finanční kriminality na odbor přezkumného řízení, kde má na starost stížnosti pro porušení zákona a dovolání, takzvanou neživou agendu.

Kromě přeřazení Rampuly Mečl zrušil druhé oddělení odboru závažné hospodářské a finanční kriminality, které dozorovalo závažné a citlivé kauzy. Žalobce Ladislav Letko, jemuž Mečl vyčetl postup v případu Mostecké uhelné společnosti, byl například přeřazen na analytický a legislativní odbor. Post změnil také Rampulův statutární zástupce, náměstek Libor Grygárek, který byl zbaven kompetencí nad odbory trestního řízení a závažné hospodářské a finanční kriminality.

Stanislav Mečl nepřipouští, že by jeho jmenování bylo nezákonné. "To rozhodnutí, kterým jsem byl pověřen, má všechny náležitosti jmenovacího dekretu. Vykonávám působnost vrchního státního zástupce. Kromě organizačních kroků v rámci úřadu jsem zatím žádné kroky, které by měly dopad do správního práva, nečinil," uvedl Mečl.

Dosud patrně nejkontroverznějším krokem Stanislava Mečla je vrácení zpět do funkce žalobce Petera Pješčaka. Ten čelí kárné žalobě u Nejvyššího správního soudu za to, že oskenoval a ze státního zastupitelství na několik neznámých e-mailových adres odeslal materiál ze spisu kauzy Drobil. "Jmenovaný státní zástupce získal neoprávněně materiál městského státního zastupitelství v Praze adresovaný obvodní státní zástupkyni. Tento dokument převedl do elektronické podoby a rozeslal jej několika nezjištěným osobám. Následně byl fragment z tohoto materiálu zveřejněn v časopisu Respekt," sdělila před časem týdeníku Euro mluvčí pražských vrchních žalobců Irena Válová, která již také na Vrchním státním zastupitelství z rozhodnutí Mečla nepracuje.

"V žádném případě jsem to sdělovacím prostředkům neposkytl, nakládal jsem s tím jenom v rámci státního zastupitelství, ale reakce vedení byla taková, že jsem byl přeřazen a byla na mě podána kárná žaloba," dušoval se Pješčak. Jeho aktivitami se začala zabývat policie a z trestního úseku státního zastupitelství byl přeřazen na odbor přezkumného řízení.

"Rozhodnutí mého předchůdce se neukázalo jako životaschopné, protože byl v tu chvíli odbor trestního řízení poddimenzován a pan doktor Pješčak je odborníkem na hospodářskou trestnou činnost. Organizačním opatřením jsem proto rozhodl, že bude znovu působit na odboru trestního řízení," zdůvodnil Pješčakův návrat na post aktivního žalobce Stanislav Mečl. Na dotaz týdeníku Euro, zda nestáhne kárnou žalobu na Pješčaka kvůli neoprávněnému nakládání s citlivými informacemi, Mečl odpověděl: "Žaloba je projednávána Nejvyšším správním soudem a nevím, co bych k tomu dodal."

Vrchním do února

Hlavním problémem nicméně zůstává, zda je jmenování Stanislav Mečla platné. Pochybnosti o ustanovení současného vrchního státního zástupce do funkce má například vicepremiérka Karolina Peake. Její názor podporují analýzy od právníků, jako jsou Miroslav Bělina, Zdeněk Koudelka, Vladimír Balaš či Jiří Hřebejk. "Obávám se, že může dojít k rozporování veškerých jeho kroků vzhledem k platnosti nebo neplatnosti jeho jmenování nebo pověření. Je fakt, že když by ve chvíli dotyčný státní zástupce, který byl odvolán nebo někam přidělen, začal činit nějaké kroky, bude to první, co ho napadne. Každý právník by to napadl. Klíčové bude, jestli je to jmenování platné, nebo ne. Pokud ne, může to vyvolat řetězovou reakci," sdělila týdeníku Euro Peake.

Stanislav Mečl je o legitimitě rozhodnutí ministra Pospíšila přesvědčen. "Oficiálně jsem pověřen výkonem funkce do doby svého přidělení k Vrchnímu státnímu zastupitelství, tedy do 31. ledna. To datum bylo stanoveno z toho důvodu, protože do té doby by mělo být jasno, jak bude pan doktor Rampula postupovat ve věci své právní žaloby," říká Mečl.

Peake se ovšem domnívá, že časově omezené pověření může ohrozit nezávislost vrchního žalobce. "Mně se hrozně nelíbí, jak se v České republice ohýbá právo podle toho, čí jméno je právě in a čí v nelibosti. Dovolávat se zvykového práva ve státní správě, když se mi nelíbí zrovna nějaký Rampula a zrovna se nám líbí nějaký Zeman a Mečl, je špatné. Co když to bude příště naopak, co když budou chtít hodného Mečla nahradit zlým Rampulou a znova se odvolají na ten precendent. Právě proto by tyto precendenty neměly vznikat, od toho jsou tu zákony, podle kterých se má vždy postupovat," myslí si Peake.

Konec Prahy a Olomouce

Vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci nejspíše skončí. Oznámil to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který si od nového uspořádání slibuje účinnější boj s korupcí. Podle návrhu, který musí ještě projednat zákonodárci, vznikne nový úřad s týmem dvaceti až čtyřiceti žalobců specializovaných na korupci. Současná čtyřstupňová soustava (městská, respektive okresní zastupitelství, krajská, vrchní a nejvyšší prokuratura) totiž nepracuje efektivně, jak dokládají nedořešené korupční kauzy posledních let. Náklady na vybudování úřadu se odhadují na 100 milionů korun, fungovat by měl začít od roku 2013.

Týdeník EURO 48/2011, 28.11.2011