30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


IVAN DAVID: Šílenství nebo lež

20.12.2023

Poslanec Ivan David buďto záměrně lže, nebo se naprosto zbláznil. Nevím, která z těch dvou možností je horší. V každém případě zjevně vůbec netuší, jak funguje EU, což po 4,5 letech působení v Evropském parlamentu je naprosto ostudné.

Naposledy to ukázal se svým videem o 12 „vlastizrádných“ poslancích, kteří prý chtějí zrušení naší ústavy kvůli tomu, že podpořili Zprávu o provádění zásady přednosti práva EU. Snaží se nám namluvit, že náš stát kvůli tomu přestane existovat a Ústava už není více než cár papíru.

To vše je samozřejmě totální nesmysl. Pro jeho video platí, že co tvrzení, to lež, nebo přinejmenším polopravda. Navíc označení za vlastizrádce znějí nehorázně od člověka, který se sám dlouhodobě chová jako kolaborant s cizí mocností – Ruskem.

Přednost práva EU platí už nyní
Voličům poslanec David tvrdil, že dvanáct europoslanců z ČR si přeje zrušení naší Ústavy a Česko jako samostatný stát zanikne. Nic z toho samozřejmě není pravda. Věc, o níž se hlasovalo, byla pouze tzv. zpráva, která nemá závazný charakter.

Tímto dokumentem se tedy nemůže nic změnit na fungování EU a na Ústavě ČR už vůbec ne. Ve zprávě se víceméně jen konstatovala skutečnost, že právo EU je nadřazeno právu národních států. Česko se touto zásadou řídí už od svého přistoupení v roce 2004. Jen pan poslanec David si toho ještě zatím nevšiml.

Ve smlouvách sice není nikde nadřazenost přímo zmíněná, což se připouští i v samotném textu zprávy, nicméně veškerá nařízení a směrnice schválené na evropské úrovni jsou fakticky závazná pro všechny členské země.

Už v rozsudku Evropského soudního dvora v případě Costa v. E.N.E.L. z roku 1964 (!) se poprvé implicitně odkazovalo na přednost unijního práva. Po ratifikaci Lisabonské smlouvy a s ní souvisejícího prohlášení č. 17 členské státy nepřímo přijaly zásadu přednosti. Navíc za těch několik desítek let státy nikdy nevyužily možnost revize smluv coby příležitosti k omezení přednosti práva EU.

Ústava se rušit nebude
Účelem zprávy bylo pouze zpřehlednit dosavadní stav. Česko i nadále zůstává svrchovaným státem, plnoprávným subjektem mezinárodního práva a nezávislým na cizí moci. K porušení článku 1 Ústavy ČR tedy nedošlo.

Lidé v Česku proto mohou být úplně klidní, protože se pro nás nic nemění. Hlasování o zmíněné zprávě nebude mít na naši ústavu vůbec žádný dopad a rušit se nebude.

Navíc zde poslanec David ještě plete zrušení práva veta, které představuje úplně jinou otázku a ve zprávě se vůbec neřešilo. Ani zde nejsou obavy na místě, protože jakákoli změna v této oblasti by vyžadovala změnu smluv, a tedy i souhlas všech členských zemí, což je krajně nepravděpodobné.

Podle slov Ivana Davida prý o tomto hlasování našim občanům nikdo neřekl. Je škoda, že pan kolega ani po těch letech ve funkci poslance neví, že úplně vše, o čem se hlasovalo, se dá dohledat na stránkách Evropského parlamentu.

Od zákonodárců bych očekával, že budou rozumět chodu instituce, do které byli zvoleni. Některým to i téměř na konci volebního období zjevně dělá problém.

Ivan David se chová, jako by se probral z kómatu, vyzvedl noty z Kremlu, když natočil tento pětiminutový odporný výblitek, který je směsicí polopravd a fantasmagorií. Z jeho strany jde o nehorázný hnus. Lepší a vhodnější slova pro jeho výstup, kde na základě vyložených lží očerňuje ostatní, opravdu najít nedokážu.