27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


GLOSA: Zimola u prezidenta

29.4.2017

Jiří Zimola byl u Miloše Zemana, aby mu vysvětlil svůj odchod z postu hejtmana Jihočeského kraje. Čelil údajně „brutálnímu nátlaku“.

Jako politickou derniéru(?) lze označit toto setkání končícího hejtmana s prezidentem republiky. Zimola ještě před tím označil svoje odvolání za důsledek „brutálního tlaku“ a naznačil, že za tím stojí i jeho „mateřská strana“. Původně tvrdil, že za únik informací o stavbě jeho domu na Lipně může ODS, nyní připustil, že tato indiskrece pochází přímo z centra ČSSD. Zimolovo stanovisko považuji za naprosto věrohodné, protože nikdo jiný než současné Sobotkovo vedení neměl na jeho likvidaci opravdový zájem.

V pořadu Události, komentáře prohlásil předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, že konec jihočeské koalice ČSSD a ANO je prohrou pro hnutí, ale že ANO požadovalo jasné vysvětlení kauzy výstavby domu pro Zimolu a odměny ředitele krajské nemocnice. ČSSD ústy svého ekonomického experta Michala Pícla odmítla kauzu komentovat (co k tomu taky říci!). Martin Kupka, místopředseda ODS, upozornil na to, že se v Jihočeském kraji stal „kozel zahradníkem“, když do funkce hejtmanky byla navržena stávající krajská radní pro zdravotnictví, tj. člověk, který měl hlídat „nemravné odměny“ ředitele nemocnice.

Zimola prohlásil, že Miloš Zeman vyjádřil „pochopení“ k jeho situaci. Z praktického hlediska je to konec posledního významného „lánského pučisty“. „Zrádce“ Milan Chovanec je dnes plně angažován na straně Sobotky a mohl by to být on, kdo by se mohl pokusit Bohuslava Sobotku po předpokládaném volebním výprasku ČSSD nahradit. Je pak docela možné, že si rozpomene na „pučisty“ a povolá je zpět. Nicméně to jsou zatím jen spekulace. Jenže vzhledem k „pružnosti“ Milana Chovance a jeho ukotvení v „bezpečnostní politice“, díky čemuž je vnímám migrací postrašenou veřejností velmi pozitivně, tyto spekulace zcela mimo realitu nejsou.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz