2.5.2024 | Svátek má Zikmund


GLOSA: Úlehla a Florián – dva v tom

9.8.2013

Je těžké psát o lidech, jejichž jednání se vymyká jakékoliv logice, pokud má česká politika ještě vůbec nějakou logickou linku. Právě před rokem se poslanci Úlehla a Florián stali součástí skupiny rebelů, která se postavila proti záměru vlády zvýšit o jeden procentní bod obě sazby DPH.

Teprve s odstupem času se vynořují všechny kontury této rebelie. Tehdy dojednal první místopředseda ODS Martin Kuba s trojicí rebelů odmítajících podpořit zvýšení DPH dohodu. V rámci této dohody se poslanci Tluchoř, Fuksa a Šnajdr vzdali svých poslaneckých mandátů a později za to dostali funkce ve státem ovládaných podnicích. Tento barterový ochod nakonec vedl k pádu vlády Petra Nečase. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci dozorovalo vyšetřování této dohody jako akt politické korupce a všichni tři bývalí poslanci skončili po zásahu ÚOOZ ve vyšetřovací vazbě. Jejich advokáti podali stížnost k Nejvyššímu soudu, který jejich stížnosti vyhověl a exposlanci byli propuštěni na svobodu. Hra tím, zdá se, ale zdaleka neskončila, protože vrchní státní zástupce Ivo Ištván se poradil s prezidentem Zemanem, který mu pochvalně poklepal na rameno. Vrchní státní zastupitelství nyní podniká kroky k tomu, aby získalo nové důkazy v kauze exposlanců a mohlo případ "korupce" obnovit.

Poslanci Úlehla a Florián tehdy před rokem ze sněmovny neodešli (jaká škoda, chtěl bych dodat) a pro vládní daňový balíček nakonec hlasovali. Jejich návrat na přední stránky médií nastal v den hlasování o důvěře vládě Miloše Zemana. I sám velký guru Jiří Paroubek vládu Miloše Zemana zepsul po všech stánkách a se svými kolegy, kteří za ním přeběhli ke straně LEV 21, hlasoval aktivně proti vládě. Úlehla s Floriánem začali postupně vypouštět balónky o tom, že aktivně hlasovat proti vládě prezidenta Zemana "nemá smysl" a že jsou pro předčasné volby. Kdo jednou zradil, zradí zas, je nutné dodat. Pouze se mohu divit tomu, že s tímto podrazem od pánů, kteří již jednou podrazem hrozili, na koaliční stojedničku nikdo z vedení ODS nepočítal.

Objevily se ihned zaručené informace o tom, že za novou rebelií stojí kmotr Hrdlička, jiní vedou své úvahy až k působení bývalého předsedy ODS a exprezidenta Václava Klause. Pro mě je situace mnohem méně tajemná. Pánové Úlehla a Florián si byli již dlouho vědomi toho, že v ODS už mají konečnou a jejich možný návrat na kandidátku ODS pro příští parlamentní volby je ve sféře sci-fi. Svým "konstruktivním přístupem" k hlasování o důvěře, tj. svým odchodem ze sálu, potvrdili Zemanova slova, že již žádná "stojednička" neexistuje. Zda budou za tento svůj čin po zásluze odměněni, se dozvíme za několik měsíců. Uvidíme, kam povedou jejich kroky po ukončení poslaneckého mandátu. Média to jistě bude zajímat.

Předčasné volby jsou nyní ve hře mnohem blíže než včera. Zdá se mi, že bezhlavé rozpuštění sněmovny by nahrálo do not pouze Miloši Zemanovi. Co takhle mu ještě trochu přistřihnout křidélka změnou Ústavy a teprve potom sněmovnu rozpustit? To by se mi docela zamlouvalo.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz