27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


GLOSA: To je málo, Davide

27.6.2012

David Rath ochutnal vazbu a chce změnit zákon

"Díky své tvrdé zkušenosti přemýšlím o novele skoro 20 let starého zákona. Třeba se ke mně někdo přidá…" To jsou slova politika, který tvoří zákony a ochutnal jejich důsledky v praxi.

Ta výzva Davida Ratha na Facebooku se mi líbí. Fakt. Jen si nejsem jist, která část víc – zda ta o touze změnit zákon, nebo ta o tvrdé zkušenosti. Já se kloním více k tomu, aby se k němu přidali další politici při prožití těch tvrdých zkušeností. A hned tu mám několik námětů na prožití, kterými by si každý, kdo vytváří zákony a hlasuje pro nebo proti jejich přijetí, měl projít.

Na prvním místě by mohl být provoz po veřejných komunikacích bez výjimek ze silničního provozu, bez průkazu poslance a bez řidiče. Následovat by mohlo nějaké vážnější fyzické napadení zákonodárce s tím, že by byl vystaven bez poslanecké imunity důsledkům jím uplatněné obrany proti útočníkovi a následným oplétačkám s naší policií, státním zastupitelstvím a soudy. Dobrým pokračováním "tvrdých zkušeností" by mohlo být dokazování finančnímu úřadu, že cena, za kterou něco nakoupil nebo prodal, byla obvyklá, zatímco úřad rozhodl, že nebyla, a vyměřil daň a penále, nebo domáhání se nápravy hlučného sousedského soužití v případě nějakého toho multikulturního obohacení. Tvrdá zkušenost s vazbou je jistě dobrá. Ještě lepší by byla tvrdá zkušenost s výkonem trestu, aby politik pochopil a na vlastní tělo zkusil, co všechno vrací skrze současné zákony, které jsou plné pochopení a empatie, zpátky na ulici.

Samostatnou kapitolou by pak mohla být "tvrdá zkušenost" živnostníka se zaměstnáváním lidí a sháněním zakázek pro přežití v kombinaci s absencí předem dohodnutých kšeftů s někým zainteresovaným z veřejného sektoru. Nezaškodila by také například zkušenost s vlastnictvím provozovny, splácením úvěrů na ní a placením odvodů za zaměstnance, zatímco v jejím okolí politici nově rozhodli o existenci nové pěší zóny bez aut a parkování, aby se nám žilo tak nějak zeleněji (myslet se musí především politicky, jak nám zjevně nadčasově sdělil poručík Hamáček v Černých baronech). Také účast ve stavebním řízení jako soused dvaceti větrných elektráren nebo několika hektarů slunečních panelů by nebyla k zahození, stejně jako například administrativní opomenutí zrušení trvalého bydliště někoho u něj doma, koho už roky neviděl, zatímco mu exekutor odnáší vybavení bytu aniž by něco dlužil.

Jo, není nad osobní tvrdou zkušenost zákonodárce před tím, než pro nějakou pitomost zvedne ruku v době, kdy se domnívá, že se ho netýká či týkat nemůže.

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora