28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


GLOSA: Stačilo by volit v jeden den

18.9.2020

V souvislosti s pandemií se letos silněji hovořilo o potřebě elektronizace (digitalizace) našich voleb. Samozřejmě nejde o téma nové, ale kvůli tomu „zlému devatenáctkovému viru“ ty hlasy ještě posílily.

Na první dobrou to vypadá jako správné, či dokonce sexy řešení. Moderní stát a (post) moderní doba si žádají digitalizaci všeho, počítaje v to i volby. Když se bude volit elektronicky na dálku, tak se nikdo nenakazí covidem ve volební místnosti, to dá rozum.

Nicméně jako právník tu vidím pověstného belzebuba skrytého v detailu. A to je posílená možnost kupčení s hlasy. Jak se efektivně pohlídá, aby někdo svůj přístupový digitální kód prostě neprodal?

Samozřejmě s hlasy se kupčilo i dřív, je k tomu i judikatura českých soudů, nicméně pohlídat, aby Franta skutečně došel do místnosti a hodil tam lístek se zakřížkovaným kandidátem, který od něj odkoupil hlas, je z povahy věci přece jen mnohem složitější než elektronicky na dálku vykupovat hlasy.

Nejsem ajťák, ale mám obavu, zda by byla zachována anonymizace voleb (aby stát nevěděl, zda volím ing. Losnu, Bc. Mažňáka anebo Doc. Chocholouška), a současně aby se efektivně pohlídalo, zda elektronicky na dálku volil skutečně oprávněný volič a nikdo jiný za něj. Skloubit zmíněné dva legitimní požadavky, to bude skutečně sisyfovský úkol, který se nesmí podcenit.

Možností je, že se časem bude elektronicky volit přímo ve volební místnosti, to ovšem zase moc nepomáhá z pohledu ochrany před covidem nebo jiným virem.

Stranou raději ponechám úvahy o možnosti napadení voleb, a to nejen těch „druhořadých krajských a senátních“, hackery.

Do pomyslné volební návrhové mozaiky dodávám, že volby by se měly zkrátit ze dvou na jeden den. Jsme v tom světový unikát. O peníze jde až v první řadě a nyní, kdy má náš stát dva biliony státního dluhu, by se měla šetřit každá koruna.

Jednodenní volby jsou levnější než dvoudenní. Nota bene jednodenní hlasování jsou ve všech okolních státech – tedy na Slovensku, v Německu, Rakousku i Polsku a také v řadě jiných, třeba v Británii. Z jakého důvodu zrovna my máme možnost volit dva dny, nikdo nikdy pořádně nevysvětlil. Prostě se to tak kdysi zavedlo a jede to ve stejných nákladných kolejích dál. Výjimkou byly první krajské volby v neděli 12. listopadu 2000, dorazila třetina voličů.

Ostatně jednodenní volby jsou výhodnější i z pohledu ochrany před koronáčem – čím kratší dobu spolu budou lidé z volební komise pohromadě, tím lépe.

Právo, 15.9.2020

Autor je právník a VŠ pedagog

SuKolman.cz