27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


GLOSA: Piráti jsou v rozkladu? Jenom diskutují

18.1.2019

Dvě stanoviska Pirátů mne v posledních dnech zaujala. Jedno se týká řešení špionážní aféry Huawei a druhé tvorby kandidátky pro volby do Evropského parlamentu.

Výstraha BIS před využíváním hardwaru a softwaru společnosti Huawei je krásným příkladem aktivity, se kterou si nikdo neví rady. Od rezolutních prohlášení Andreje Babiše o tom, že všechny mobily na Úřadu vlády půjdou z úřadu, až po prohlášení jiných členů vlády, že jim chybí “prováděcí manuál”. A nejroztomilejší na celém poprasku je snaha úředníků “upravit” výuku dějin podle návodu BIS.

Protože zájem veřejnoprávní televize nepolevuje, přišla poslankyně Pirátů s nápadem, jak zajistit bezpečnost technologií z Číny. Prostě jim budem kontrolovat součástky a programy. Naprosto geniální nápad! Nicméně míněný naprosto vážně s dovětkem, že se o tom již mezi Piráty mluvilo a že je to jeden “výstup”.

Přitom realita je o něčem jiném. Huawei totiž válcuje konkurenci cenou a “spolehliví” dodavatelé lobbují ve prospěch administrativního zákroku. Tím je označení výrobků Huawei jako “bezpečnostní hrozby” , v USA vyšší cla. Přiznám se, že americký boj s čínským laciným zbožím mohu pochopit. Nicméně , na počátku všeho byl masový přesun výroby do levné Číny a po 30 letech jsme tam, kde nás Čína chtěla mít. Vymýšlejí se tudíž bezpečnostní hrozby, před kterými odpůrci masivních přesunů technologií varovali před 30 lety. Cla americké vlády a mimoobchodní omezování obchodu kvůli bezpečnosti jsou ze stejného soudku. Ta cla se mi ale v této souvislosti jeví jako férovější.

Další zajímavé zprávy přišly od Pirátů v souvislosti s přípravou kandidátky ČPS pro eurovolby. Náhle některým jejich politikům vadí uzavřené diskusní skupiny na internetu. Může tím být ohrožena volba lídrů na kandidátce tak, že se uzavřená skupina domluví proti někomu a nezvolí ho. Jednu takovou uzavřenou skupinu vede manželka předsedy Pirátů a ten svou ženu hájí. Vedlejším efektem dohadování Pirátů je počet členů této strany - necelá tisícovka. Zdá se, že si vedení partaje hlídá, aby se členství příliš nerozrostlo a současné šéfy neskříplo. Své by mohl vyprávět Tomio Okamura, když mu “ukradli” ́Úsvit.

Přitom se mi zdá, že okatě proevropská politika Pirátům příliš velké naděje nedává. Diskuse o řešení výroby IT v Číně kontrolou součástek a spory kolem tvorby kandidátky pro eurovolby ukazují Piráty v mnohem horším světle, než jsme si sami mysleli.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz