19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Normalizace české politiky

21.1.2022

Titulek není ironií, právě naopak. Okolo půlnoci z 19. na 20. ledna 2022 odstoupil ze své funkce poslanec Farský za STAN. Bylo to na doporučení jeho strany a samozřejmě i pod vlivem mediálního tlaku

Od samého začátku šlo o velmi nešťastný krok. Pan Farský již před volbami do parlamentu věděl, že nebude půl roku fyzicky přítomen v České republice. Je ve svém volebním obvodu nesmírně populární, získal mnoho preferenčních hlasů, je mediálně známý a jeho vystoupení jsou klidná a věcná.

O to více udivuje, že si jako nepochybně inteligentní muž nebyl vědom toho, co nastane v okamžiku sdělení, že odjede na stáž do USA a fakticky nebude vykonávat svůj poslanecký mandát. Že se stane objektem oprávněných útoků, a to mimo jiné i od těch, kteří - jak je v naší zemi od jisté doby zvykem - „nikdy neodstoupím, pamatujte si to, nikdy“. Že bude napadán jedinci, kteří mají na svém vývěsním štítu průšvihy, jež by v normální zemi znamenaly okamžitý stop nejen v parlamentní lavici, ale v politice vůbec.

Pan Farský chvíli dribloval, chtěl obrazně sedět jedním zadkem na dvou židlích, což, jak známo, jde jen velmi obtížně. Nakonec se zachoval správně, složil mandát a bude se realizovat tam, kam jej srdce táhne a kde nejspíše vidí pro svůj profesní život větší perspektivu. Udělat to nemusel, jak známo, poslance strana odvolat nemůže, i když je třeba ze strany, za niž kandidoval, vyloučen. V hnutí STAN existuje cosi, co lze pracovně nazvat „samočistící mechanismus“. Že mnohem důležitější než osobní prospěch je pověst strany, respektive hnutí. Je docela možné, že pro část voličů bude tato událost důvodem, proč ji bude při příštích volbách preferovat před jinými stranami, kde se usídlili nezničitelní kmotří, kde jsou voleni třeba do Senátu jedinci, kteří jej navštívili za celou dobu mandátu pouze jednou (zemřelý František Čuba).

Panu Farskému se sluší poděkovat, že nakonec učinil toho rozhodnutí a malým kouskem přispěl k zmíněné normalizaci naší politické scény. Nelze předpokládat, že tak učiní i ti, kteří jsou trestně stíháni, ti, kteří jsou omočení v roztodivných kauzách, které se v naší zemi kupí do štosů, v nichž ty jen trochu níže už nikoho nezajímají. Ale je to jistý krok správným směrem, který poctivý volič, prostý fanatické oddanosti, možná ocení.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora