27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


GLOSA: Nejvyšší čas!

11.3.2022

Zánik paskvilu v podobě EET konečně na dosah!

Tato zpráva v záplavě informací z Ukrajiny sužované válečným konfliktem zapadla. A je to škoda, protože nesmysl v podobě EET v naší zemi napáchal opravdu velké škody. Elektronická evidence tržeb by měla s koncem letošního roku skončit. Návrh schválila vláda.

Co EET přinesla? Nic dobrého. Především bonzování, zastrašování, šikanu poctivých živnostníků (těm, kteří pravidla obcházeli dříve, v tom nezabránila ani EET), nesmyslné, vysoké a především absurdní pokuty za nevydanou účtenku k desetikorunovému nákupu a, jak jsem již zmínil, krach spousty živnostníků.

Již jako senátor jsem aktivně usiloval o to, aby EET vůbec nevstoupila v platnost. To se bohužel nepodařilo, proto jsem navrhoval konkrétní kroky k jejímu úplnému zrušení, případně alespoň zmírnění dopadů na živnostníky. Mezi nimi šlo například o návrh, aby vláda vyjmula z povinnosti EET podnikatele do obratu 1 milion Kč a současně aby byly vyjmuty nejen fyzické osoby do výše tohoto obratu, ale i osoby právnické. Mým dalším návrhem bylo doporučení vládě, aby zrušila tzv. třetí a čtvrtou vlnu EET. Podpořil jsem petici za zrušení zákona o EET. Náš společný tlak se starosty Slovácka napomohl také ke změně metodiky, upravující povinnosti venkovských spolků v souvislosti s EET tak, aby dopad na ně byl co možná nejmenší. Navíc jsme se s kolegy obrátili také k Ústavnímu soudu, který shledal některá ustanovení zákona jako protiústavní.

Od začátku jsem tvrdil, že je EET naprostý paskvil, a aktivně jsem proti němu bojoval. Tento systém neměl být nikdy uveden do provozu. Jediné, co způsobil, je likvidace mnoha drobných podnikatelů a živnostníků. EET je pro podnikatele velkou administrativní zátěží. Kromě toho její provoz a aktualizace vychází každoročně zhruba na 1,5 miliardy korun. Můžeme si to dnes dovolit? Další půl miliardy navíc činí celkový náklad na straně státu. Rozpočtový přínos EET pro státní rozpočet se blíží nule.

Je tedy nejvyšší čas celou slavnou EET poslat jednou provždy do propadliště dějin…

Převzato z profilu.